Otthoni fogápolás a kutyával

Fogápolás, fogmosás

Kedvenced fogai – mind felépítésüket, mind pedig a gondozást tekintve – hasonlóak, mint a tiéd. Ez azt jelenti, hogy az egészséges fogak érdekében elengedhetetlen a rendszeres és alapos szájápolás. Ennek hiányában ugyanis, ahogyan nálunk is, hamar megindul a lepedék- és fogkőképződés.

Az elhanyagoltság következményei

Az épp fogak nemcsak a szájhigiénia szempontjából kiemelkedők, de a kutya általános fizikai és egészségi állapotára is jelentős hatást gyakorolnak. A rossz fogak, az egészségtelen íny következtében kialakult fájdalom hátráltathatja az ebet a táplálkozásban, illetve komoly életminőségi változást eredményezhet. Hosszú távú következményei az alábbiak lehetnek.

  • A fogászati problémákat gyakran kellemetlen lehelet kíséri. Ez hátráltathatja a kutya-gazdi kapcsolatot, ami az állat szociális elszigetelődéséhez vezethet.
  • Az elhanyagolt szájápolás következtében tályogok alakulhatnak ki, amelyek igen fájdalmasak, és gyakran műtéti beavatkozást is igényelnek.
  • Kedvencednél a periodontális (fog körüli) megbetegedések következtében fogvesztés is kialakulhat, ami elégtelen rágáshoz vezet. A nem megfelelően összerágott étel akár emésztési problémák kialakulásáért is felelős lehet.
  • A beteg fogak és az íny fájdalma kihatással lehet az állat életminőségére, így várható élettartama is csökken.
  • A fogakban, fogínyben kialakult fertőzések súlyos esetben bekerülhetnek a véráramba is, ezzel károsítva a belső szerveket, így a vesét, májat, szívet vagy a tüdőt.
  • Az elhúzódó fogászati kezelések, injekciók, műtétek amellett, hogy igen jelentős összegekre rúghatnak, kellemetlenek és veszélyesek lehetnek ebed számára.

Milyen eszközök szükségesek a megfelelő szájápoláshoz?

Hozzánk hasonlóan az ebek sem igényelnek túl sok eszközt az egészséges fogak fenntartásának érdekében. A hangsúly – ahogyan nálunk, embereknél is – a rendszerességen és az alaposságon legyen.

Kutyafogkefe: A méretet és a kialakítást az ebed fajtája határozza meg. Ha bizonytalan vagy a választást illetően, nyugodtan kérd az eladó segítségét.

Kutyafogkrém: Soha ne használj emberek számára készült fogkrémet a kutyánál! A speciálisan ebek számára készült fogpaszták nem tartalmaznak olyan kémiai összetevőket, amik lenyelve veszélyesek lehetnek a kutyáknál.

Rendszeres fogászati vizsgálat: Ahogyan nálunk is, úgy kedvencednél is szükséges, hogy időnként egy szakember szemrevételezze fogai állapotát.

Így kezdj neki a fogmosásnak

1; Amennyiben ebed számára még új az élmény, akkor érdemes a fokozatosság elvét követned. Válassz olyan időpontot a fogmosásra, amikor az állat nem túl izgága.

2; Ismertesd meg az ebet a fogkrémmel, eleinte engedd, hogy az ujjadról nyalogassa a pasztát. A következő alkalommal használd a fogkefét, de még mindig nem kell megsikálnod a fogait. Ez a periódus a fogkefe megismerése.

3; Ebed megismerte a pasztát is, a kefét is, így itt az ideje a valódi fogmosásnak. Ültesd le az ebet, és helyezkedj el mögötte (a kisebb termetű kutyust tedd fel az asztalra). Emeld fel a felső ajkát, majd az íny vonalának mentén körkörös mozdulatokkal haladj az első fogaktól a hátsó fogakig. Mozdulataid legyenek gyengédek, de határozottak.

Végezd el ugyanezt a folyamatot az alsó állkapcson is. A teljes művelet hozzávetőleg egy percet vesz igénybe,

Ebed a kezdeti időkben a fogak belső felületét biztosan nem fogja engedni megsikálni, így azt ne is erőltesd. Légy türelmes! Idővel a rutin kialakul, és kedvencednek nem fog gondot okozni ez a folyamat sem.

Facebook

You May Also Like