Kutya mellett nevelkedett gyermekek

Több tanulmány állítja, hogy azok a babák, akik egy háztartásban cseperednek egy kutyussal, egészségesebbek lesznek. Egy finn kutatás szerint kevésbé lesznek hajlamosak a légúti megbetegedésekre.

Kutya-baba project

A finnek a tanulmány alatt 397 gyermeket figyelt meg. A babák 9 hetes korától kezdve naplót vezettek a szülők az egészségi állapotukról. Feljegyeztek minden, egy kisebb orrfolyástól kezdve a fülgyulladásokig. Arra is figyeltek, hogy mikor és mennyi antibiotikumot kellett adni a babáknak. A kutatók a szülők életmódjára is kíváncsiak voltak. Így minden szülőnek ki kellett tölteni egy kérdőívet. Azt figyelték meg, hogy a szülők dohányoznak-e , előfordult-e allergia vagy asztma a családban, illetve, hogy meddig lett szoptatva a gyermek.

A vizsgált csecsemők közül 245 élt együtt kutyával, 136 macskával. A kutatás eredménye az lett, hogy a kutyákkal együtt élő gyerekek jelentős százalékkal kevesebbszer betegedtek meg és antibiotikumot is sokkal ritkábban kellett szedniük. A légúti megbetegedések, közte a megfázás és  sípoló tüdőhang, gyakori a csecsemőknél. Viszont azok, akik korán kapcsolatba kerültek  kiskedvenceikkel, ritkán betegedtek meg. A fülbetegségek előfordulása ezeknél a babáknál 44%-al csökkent.

Ezek fényében a tudósok megállapították, hogy a kisállatokkal való korai kapcsolat, jelentős mértékben ellenállóbbá teszi a gyerkőcök szervezetét és számos betegség megjelenésének kockázata csökken. Fiatal, csecsemőkorban alakul ki a szervezet védekező mechanizmusa, így a kiskedvenceinkkel való együtt élés a baba számára jó, mivel kialakul benne egy védekezés a fertőző légúti betegségekkel szemben.  Dr.Bergroth a kutatás vezetője reméli, hogy az eredmények fényében a gyermeket vállaló párok nem válnak majd meg kedvenceiktől a baba érkezése előtt.

Természetesen minden szervezet különbözik kisebb dolgokban. Így az a döntés, hogy közel engedjük-e kutyusunkat kisbabánkhoz, teljesen rajtunk áll.

Minden esetre egy négylábú sokszor pozitív hatást tud tenni egy kisgyermek fejlődésére. Amennyiben úgy döntünk, hogy szeretnénk, hogy kisbabánk és kutyánk együtt nevelkedjen, célszerű lenne olyan kutyafajtát keresni, mely családbarát és gyermekek mellé is ajánlják.

Facebook

You May Also Like