Ami mérgező lehet a kutyáknak…

Ami mérgező lehet a kutyáknak...

Nagyon sok kutyatartó csak azért tartja a kutyáját, hogy legyen, aki vigyázzon a házra, amikor ő távol van. Azonban egyre több arra vonatkozó példa is van, amikor az ember egy barátot keres a házikedvencében, és ilyenkor pontosan az ellenkező példa áll fenn: ahelyett, hogy otthon hagyná a kutyust, magával viszi mindenhova.

Ez egy nagyon jó dolog, azonban nagy felelősséggel is jár, ugyanis egy nyaralás során nem csak arra kell odafigyelni, hogy a kutya ne szökjön el, és ne kerüljön bajba más kutyákkal, esetleg emberekkel, hanem arra is, hogy hogyan táplálkozik. A helyes táplálkozást ugyanúgy meg kell tartani akkor is, amikor nyaralni megyünk, mint amikor a hétköznapjainkat éljük.

Ez a kijelentés ugyanúgy igaz a kutyákra is, mint az emberekre. Azonban, hogyha az emberek nem tartják be ezt, akkor sajnos a kutyájukkal sem valószínű, hogy be fogják tartatni. Ezért történik meg olyan sokszor az, hogy a hosszabb nyaralásokkor olyan ételeket adunk nekik, amelyek káros hatással vannak a gyomrukra és az emésztésükre.

Hogyha például kimegyünk húst sütni az erdőre, vagy csak a tengerparton kapható gyors-ételeket fogyasztjuk, és ezeknek a maradékaival etetjük a kutyát is, akkor az önmagában sem tesz jót nekik, és főleg akkor nem, hogyha nem szoktak hozzá. Azonban, oda lehet figyelni erre, és gondosan összepakolni nekik az olyan ételeket, amelyek nem csinálnak majd rosszat nekik.

Azonban még ezekben az esetekben is megtörténik, hogy nem gondolkozunk előre, és inkább maradékokkal etetjük őket, mert úgy kényelmesebb. Hogyha ez így van, akkor legalább arra figyeljünk oda, hogy amennyire csak lehet, mellőzzük a bő olajban sült dolgokat, főleg abban az esetben, hogyha azok nagyon fűszeresek. A sok fűszer ugyanis nem csak az emberek gyomrát, hanem az állatokét is tönkre teheti.

A fűszerek közül talán a só nekik a legártalmasabb, és mivel általában ebből használunk a legtöbbet, fontos, hogy odafigyeljünk rá, hogy a kutyus ne, vagy csak nagyon kis mértékben juthasson hozzá. Hogyha mindezeket betartjuk, akkor azzal nagyon sokat teszünk az egészségéért, hogyha viszont nem, akkor azzal nagyon sokat ártunk.

Összefoglalva, egy kutya tartása és magunkkal hordozása nem csak abból áll, hogy a viselkedésére figyeljünk, valamint arra, hogy ne szökjön el, hanem abból is, hogy nem engedjük, hogy helytelenül táplálkozzon, és ezzel elrontsa az egészségét.

Facebook

You May Also Like