Mit kell tudni a mikrochipről?

Mit kell tudni a mikrochipről?

A kutyákba kötelezően beültetendő mikrochip jelenleg a legkorszerűbb és legegyszerűbb módja annak, hogy az elkóborolt vagy gazdátlan kutyákat nyilvántartsák és könnyen megtalálják. A mikrochip a kutyákra és gazdáikra vonatkozó információkat tartalmaz. A speciális leolvasó készülék segítségével könnyen hozzá lehet férni ezekhez és a kutya gyorsan visszakerül gazdájához.

Hogyan működik a mikrochip?

A mikrochipet állatorvosok helyezik be a kutyák bőre alá. A chip mérete nagyjából megegyezik egy rizsszemével, a beavatkozás pedig gyors és fájdalommentes. Ugyanakkor nincs hatással a kutyák egészségére, minimális a meghibásodás lehetősége és egy életre szól; nem merül le és nem kell kicserélni.

A chip tartalmaz egy számjegyekből álló kódot, valamint a kutya és gazdája adatait, amit a chip behelyezésekor kell megadni. Ezeket az adatokat egy adatbázisba kell regisztrálnia az állatorvosnak, és így bárhol hozzájuk lehet férni. Nyilvánosan csak a kutya chipszáma, neve és neme jelenik meg, a gazdi személyes adataihoz – név, telefonszám, lakcím – csak az állatorvos férhet hozzá.

A chip előnyei

A chippel ellátott kutyák nem csak abból  a szempontból vannak előnyös és biztonságosabb helyzetben, hogy könnyen megtalálják őket, hanem abból a szempontból is, hogy a gazdák így nem tehetik ki őket az utcára és jobban megfontolják az állattartás kérdését. A chipben tárolt adatokat kötelező naprakészen megadni. Minimum az éves kötelező oltások beadása alkalmával szólni kell az állatorvosnak, ha valami megváltozott.

Speciális chipleolvasóval minden állatorvosi rendelő, állatmenhely és gyepmesteri telep rendelkezik. A készülék pár centiméteres távolságból képes leolvasni a chip adatait. Ezért fontos, hogy ne úgy tekintsünk rá, mint ami helyettesíti a nyakörvet és a kutya bilétáját, hiszen nem mindenki rendelkezik vele és sokszor nagyon sokat segít, ha a bilétán rajta van egy név és egy telefonszám, amit azonnal felhívhatunk, ha gazdátlan kutyával találkozunk.

A mikrochip megkönnyíti tehát az elveszett kutyusok megtalálását és gazdátlanná válását, azonban csupán kiegészítő eszközként funkcionál. A legfontosabb, hogy legyünk figyelmesek és ne csak saját állatainkról gondoskodjunk, hanem ha látunk az utcán egy egyedül kóborló állatot, vigyük el a legközelebbi állatorvoshoz, aki hamar haza tudja juttatni őt aggódó gazdájához.

 

Facebook

You May Also Like