Kölyökkutyák nevelése

Kölyökkutyák nevelése

A kölyökkutyák nevelése legalább akkora kihívás, felelősség és boldogság, mint a kisbabáké. Rengeteg türelmet, időt, energiát, odafigyelést és következetességet igényel, hiszen minden a gazditól függ: hogy milyen lesz a kutya személyisége, mennyire lesz szófogadó, jólnevelt, okos és tanult. A gazdiknak nagyon fontos tudatosítaniuk, hogy könnyebb már az elején megtanítani mindent a kiskutyának, mint később, felnőtt korában kijavítani a helyes nevelés hiánya miatt kialakult rossz szokásokat.

Nem lehet elég korán kezdeni

Sok gazdi halogatja a kiskutya tanítását és taníttatását, hiszen úgy gondolja, hogy még túl kicsi ahhoz, hogy bármit is felfogjon vagy megjegyezzen. Pedig a kutya tanulási folyamata és személyiségének kialakulása már anyja méhében elkezdődik. Ezért már pár hetes korától elkezdhetjük neki megtanítani az alapokat.

Természetesen, mint ahogy a gyerekek esetében is, nagyon fontos az, hogy játékosan, türelmesen, lépésről lépésre fokozatosan tanítsuk meg neki úgy a szobatisztaság fontosságát, mint más olyan alapvető dolgokat, mint a helyét a lakásban, a pórázon sétálást, a rendszeres etetések és alvás idejét, valamint az alap vezényszavakat. Fontos, hogy egészen kicsi korában sokat beszéljünk hozzá, simogassuk és már ekkor elkezdjük a megerősítéseket szavakkal vagy jutalomfalattal.

A szobatisztaság megtanítása a kölyköknél egyszerű és kiszámítható, hiszen minden evés és alvás után elvégzik dolgukat. Ekkor kell a gazdinak nagyon résen lenni, és nem megengedni, hogy a lakásban tegyék ezt. Eleinte még történhetnek balesetek, amit nagyon türelmesen és tudatosan kell kezelni. Nem szabad megbüntetni a kutyát vagy agresszívan bánni vele, hiszen akkor megtörik a bizalom. Dorgáljuk meg szóban, de figyeljünk arra, hogy rögtön a baleset után tegyük ezt, hiszen csak így fogja tudni, hogy mit csinált rosszul. A kutya memóriája másképp működik, mint az emberé.

Hogyan ronthatjuk el?

Nagyon fontos, hogy határozottan jelöljük ki a kutya határait és tanítsuk meg neki, hogy „ki az úr a háznál”, kinek kell szót fogadnia és hol a helye. Természetesen mindezt kedvesen, türelmesen, de határozottan tegyük, hiszen minden tettünknek következménye van, ami alapján a kutya személyisége és szokásai formálódnak.

Fontos az is, hogy legyen egy napirend, amihez mindig tartjuk magunkat, így a kiskutya könnyebben szok meg és tanul meg mindent. És azt se felejtsük el, hogy a kiskutya nem egy plüssjáték, amit egész nap nyúzni lehet. Tartsuk tiszteletben a szükségleteit és biztosítsunk neki elegendő privát szférát. Így kiegyensúlyozott, okos, boldog felnőtt kutyát nevelünk belőle.

Facebook

You May Also Like