A kóbor kutyák megértik az emberi gesztusokat

Ha van kutyája, remélhetőleg szerencsés helyzetben van, hiszen a kutya akiknek van gazdája, könnyen megérti a parancsok és gesztusok széles skáláját.

Vajon ezek a képességek veleszületettek, vagy kizárólag képzés útján tanulják meg őket?

Ennek megismerése érdekében egy, a Pszichológia Frontiers című tanulmányban megvizsgálták, hogy a képzetlen, kóbor kutyák értik-e az emberi gesztusokat.

A tanulmány kimutatta, hogy a résztvevő kutyák körülbelül 80% -a sikeresen követte a gesztusokat és útmutatókat, annak ellenére, hogy soha nem részesültek előzetes képzésben. Az eredmények azt sugallják, hogy a kutyák az emberek egyszerű megfigyelésével megérthetik a bonyolult gesztusokat, és ez részt vehet a kóbor kutyák és az emberek közötti konfliktus csökkentésében.

A kutyákat 10.000-15.000 évvel ezelőtt háziasították, valószínűleg a legrégebbi háziasított állatokká váltak a bolygón. Az emberek ezután a legkívánatosabb és leghasznosabb tulajdonságokra nevelték a kutyákat, hogy társakként működhessenek, így olyan háziasított kutyákkal rendelkeztek, amelyek nagyon érzékenyek az emberi parancsokra és gesztusokra.

Régebben nem volt világos, hogy a kutyák egyedül csak a kiképzés miatt értenek-e minket, vagy hogy ez veleszületett. A kóbor kutyák a világ minden városában és különösen sok fejlődő országban előfordulnak. Noha megfigyelhetik és alkalmanként kölcsönhatásba léphetnek az emberekkel, az ilyen kutyákat még soha nem részesítették kiképzésben, és viselkedésükben “vadak”.

A kóbor kutyák és az emberek közötti konfliktusok problémát jelentenek, és annak megértése segítheti az embereket, hogy az emberek hogyan formálják a kóbor kutyák viselkedését. A kutatás eredménye tehát az, hogy a kutyáknak veleszületett képessége van bizonyos emberi gesztusok megértésére.

Facebook

You May Also Like