A kutyalimfóma típusai, tünetei és kezelésük!

Sajnálatos módon egyre több ember szenved valamilyen rákos megbetegedésben világszerte, és ez alól a kutyák sincsenek felmentve. A kutyák körében elterjedt leggyakoribb ráktípus a limfóma.

Amennyiben aggódsz kutyád egészsége miatt, mihamarabb vizsgáltasd meg négylábű, hűséges barátodat, hogy tünet esetén minél előbb elkezdődhessen a gyógyítás. Senki számára sem könnyű egy rákdiagnózis felvállalása, ám ha sikerül időben felfedezni egy betegséget, annál nagyobb esély van a felépülésre.

Mi a limfóma?

A kutyalimfóma egy olyan általános orvosi szakterminus, amely a rákbetegség azon típusát jelzi, amelyben a fehérvérsejtek egyik nagyobb csoportja, a limfociták, érintettek. Ennek a betegségnek azonban számos alfaja létezik, a kutyalimfóma tehát leginkább egy gyűjtőfogalom.

A limfociták az immunrendszer kulcsfontosságú részét képezik, amelyek a test minden részében fellelhetőek (ebből kifolyólag a test több részén is kialakulhat limfóma), azonban e sejtek nagytöbbsége mégis a nyirokcsomókban, a lépben, valamint a mandulákban vannak.

Leggyakoribb limfómatípusok

A kutyalimfóma-típusok közül a leggyakoribbnak a multicentrikus limfóma bizonyul. A többcentrikus kutyalimfóma több központtal rendelkezik, amely azt jelenti, hogy a limfóma, gyakran, egyszerre több nyirokcsomót is magába foglal (hatással lehet több szervre is, köztük a májra, csontvelőre, lépre egyaránt).

Más típusú kutyalimfóma is létezik, amelyek közül megemlíthetők a bőrt, a gyomrot, a mellkas szerveit (például a tímuszmirigyet) érintő limfómák.

A kutyalimfóma jellegzetes tünetei

A kialakult tünetek nagy mértékben függnek a limfóma helyétől, illetve stádiumától. Ennek fényében elmondható, hogy a leggyakoribb tünetnek a megnagyobbodott, szilárd és igencsak fájdalmas nyirokcsomók minősülnek. A nyirokcsomók segítik a szervezet fertőzés elleni védekezését, védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben.

A leggyakoribb limfómajelek kutyák esetében a következők lehetnek:
• megnagyobbodott nyirokcsomók
• megnövekedett vizelési és ivási igény
• hányás
hasmenés (fekete, kátrányszerű széklet)
• köhögés
• étvágytalanság
• hányinger
• hirtelen (enyhe vagy súlyos) fogyás
• ingerlékenység
• visszahúzódó viselkedés
• arc- és/vagy lábduzzadás
• légzési nehézségek
• nehéz, lassú felkelés és/vagy mozgás
• letargia.

Habár a test számos pontján fellelhetők a nyirokcsomók, csupán kevés tapintható ki fizikailag a vizsgálatok során. Ezeket a csomókat az állatorvosok periferiális nyirokcsomóknak nevezik, amelyek magukban foglalják a következőket:

Szubmandibuláris nyirokcsomó:
az állkapocs alatti részen található

Preszkapuláris:
a hónaljban

Inguinális:
az ágyékban

Popliteális:
a térd mögötti részen fellelhető nyirokcsomó.

Gyomor (bélrendszeri) limfóma esetén a kutyánál hirtelen súlycsökkenés, hányinger és hányás, hasmenés és letargia tapasztalható.

Bőrlimfóma esetén az észlelhető, mintha egy nem gyógyuló bőrfertőzés lenne a bőr felszínén.
A mellkasi üregen belüli limfómák gyakran folyadékfelhalmozódással együtt járnak, amelynek hatására a kutya nehezen lélegzik.

A kutyalimfóma kezelése

A kutyalimfóma eddigi leghatékonyabb terápiájának a kemoterápia mutatkozott. A limfóma kezelésére jelen pillanatban viszonylag sok kemoterápiás eljárás és gyógyszer is létezik, a kezelés pedig rendszerint hetente történik (szájon keresztül és injektálható gyógyszerek kombinálásával).

A kezeléshez használt leggyakoribb gyógyszerek a ciklofoszfamid, a deoxorobucin, a prednizon, valamint a vinkristin.

Általánosságban elmondható, hogy a kutyák jobban tolerálják a kemoterápiás mellékhatásokat, mint az emberek. Sajnos azonban a limfóma nem szüntethető meg, nem gyógyul meg teljesen belőle a kutya. A limfóma-kezelés ezért arra összpontosít, hogy remisszióval (vagyis a rákos tünetek átmeneti megszüntetésével) eltávolítsa a szervezetből a rákos sejtek nagytöbbségét.

Meddig élhet egy limfómás kutya?

A válaszok sajnos ez esetben nem egyértelműek. A prógnózis több tényezőtől is függővé válik (rákos sejtek száma, elterjedtsége a szervezetben, a rák stádiuma, kezelések). A kemoteráviával kezelt limfómás kutyák 90%-a jól reagál a kezelésre (a legtöbb esetben részlegesnek vagy teljesnek bizonyul a remisszió).

Ne feledd: egy sikeres limfóma-kezelés akár egy évvel is meghosszabbíthatja a kutyád életét (!)

Facebook

You May Also Like