A kutyák agresszív viselkedését gyakran a félelem vagy az életkor okozza

A Helsinki Egyetemen végzett, mintegy 9000 kutyát magában foglaló tanulmány kimutatta, hogy a félelem, az életkor, a kutyafajta, és a tulajdonos kutyákkal kapcsolatos korábbi tapasztalatai összefüggenek az emberekkel szembeni agresszív viselkedéssel. Az eredmények potenciálisan eszközöket nyújthatnak az agresszív viselkedés megértéséhez és megelőzéséhez a kutyáknál.

A kutyák agresszív viselkedése magában foglalhatja a morgást, ugatást, és harapást. Ezek a gesztusok a normális kutyás kommunikáció részét képezik, és nem agresszív helyzetekben is előfordulnak, például játék közben is.

Az agresszív viselkedés azonban túlzott is lehet, így a kutya egészségi veszélyt jelent mind az emberekre, mind pedig más állatokra is.

“Az agresszív viselkedés hátterében álló tényezők megértése fontos. Milyen körülmények között fordul elő agresszív viselkedés, és mi a kutya motívuma az ilyen viselkedéshez? Normális családi kutyáknál az agresszív viselkedés gyakran nem kívánatos. Ugyanakkor az agresszivitást jóléti problémák is okozhatják, például krónikus fájdalom.”- mondja Salla Mikkola doktori kutató a Helsinki Egyetemről.

A Helsinki Egyetemen az aktív kutyagén kutatócsoport az agresszív viselkedés és számos lehetséges kockázati tényező összefüggéseit vizsgálta egy több mint 9000 kutyát felölelő adatkészlet segítségével, egy közelebbről 14.000 kutyát tartalmazó magatartási felmérésből származó nagyobb adatállományból.

A tanulmány a kutyatulajdonosok és az ismeretlen emberek iránti agresszivitást vizsgálta. A kutyákat agresszív kategóriába sorolták, ha gyakran morogtak és/vagy megpróbálták legalább alkalmanként megharapni az embert a felmérésben leírt helyzetekben.

A kutyák félelme szorosan kapcsolódott az agresszív viselkedéshez, a félő kutyák sokszor nagyobb valószínűséggel viselkedtek agresszíven. Sőt, az idősebb kutyák nagyobb valószínűséggel viselkedtek agresszíven, mint a fiatalabbak.

Facebook

You May Also Like