A kiképzett kutyák ki tudják szagolni a koronavírust az emberi vizeletből!

A koncepció szerint a kutyák 96%-os pontossággal szimatolhatják ki az emberi vizeletmintákból a SARS-CoV-2-t.

Nem kell többé a kényelmetlen koronavírus teszteket elvégezni? Nem egészen, mivel a “kutyateszt” messze van a gyakorlati alkalmazásoktól. 

Ez azért van, mert a kutyák csak azokban a mintákban tudtak különbséget tenni a pozitív és a negatív eredmények között, amelyekkel edzettek; teljesen új mintákat bemutatva nekik nem sikerült kimutatniuk a SARS-CoV-2-t.

A kutyákról ismert, hogy képesek kiszagolni a különféle betegségekre jellemző illatokat és korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 is erős illat-aláírással rendelkezik, amelyet a kutyák a nyál- és verejtékmintákban képesek felismerni. 

A tanulmány szerint valójában már kutyákat fogtak szolgálatba a COVID-19 kimutatására egy dubaji repülőtéren. De valójában nem lehetett pontosan tudni, hogy a kutyák képesek-e kimutatni a vírust a vizeletmintákban, ahol a vírusterhelés jellemzően alacsonyabb a tanulmány szerint.

Ennek kiderítésére egy kutatócsoport először nyolc Labrador retrieveret és egy Belga juhászkutya (Malinois) képzett ki arra, hogy felismerje az univerzális detektáló vegyületként (UDC) ismert szintetikus anyag illatát, amely olyan szag, amely a környezetben természetesen nem található meg. 

Az “illat-kerék” 12 portjának egyikére tették a vegyületet, és jutalmazták a kutyákat, amikor reagáltak az UDC-t tartalmazó portra.

Miután megtanulták felismerni az UDC-t, a kutatók az illat-kereket arra használták, hogy a kutyák reagáljanak a SARS-CoV-2-pozitív betegek vizeletmintáira. 

A tanulmány részletei és eredményei

A mintákat hét olyan személytől vették, akik pozitív eredményt mutattak a SARS-CoV-2-re – két felnőtt és öt gyermek -, valamint hat olyan gyerektől, akiknek a SARS-CoV-2 tesztje negatív volt. 

A képzés során a kutyák két forgatókönyvnek megfelelően végezték a dolgukat, az egyikben az illat-kerék az egyik pontján tartalmazta a célszagot, a többiben pedig a kontroll- vagy zavarószagot, a másik forgatókönyv szerint pedig az illatkerék minden pontja kontroll- vagy zavarószagot tartalmazott. Közben pedig a vírust hővel vagy mosószerrel inaktiválták, hogy ártalmatlanná tegyék a kutyák számára.

A kutatók azt találták, hogy három hét edzés után az összes kutya átlagosan 96%-os pontossággal tudta azonosítani a pozitív SARS-CoV-2 mintákat. 

“Ez egy nem egyszerű dolog, amit a kutyáktól kérünk.” – nyilatkozta Cynthia Otto, a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvostudományi Munkakutya Központjának igazgatója.

“A kutyáknak konkrétan meg kell határozniuk a fertőzés illatát, de általánosítaniuk kell a különböző emberek háttérszagait is.”

A jövőbeli vizsgálatok során a kutatóknak különféle mintákon kell képezniük a kutyákat, és nem szabad ismételten tesztelniük a kutyákat ugyanazon egyedek mintáin – állítja a nyilatkozat. 

Az eredményeket április 14-én tették közzé a PLOS One folyóiratban.

Facebook

You May Also Like