Kullancs a kutyában – ilyen veszélyt hordozhat

Sajnálatos módon a klímaváltozásnak köszönhetően a kullancsok már egész évben aktívak. Veszélyes betegséget okozhatnak nem csak nálunk, hanem a házikedvenceinknél is. 

Sokan gondolják, hogy télen nem szükséges ellenük védeni a kutyát, ezzel azonban nagyot tévednek. 

Cikkünkből megtudhatsz mindet ezekről a vérszívókról és az ellenük való védekezésről. 

Hogy kerül kullancs a kutyámba? 

Ha azt hiszed, hogy a városi környezetben nem érheti a kutyádat a kullancsok okozta baj, akkor ettől messzebb nem is lehetnél az igazságtól. 

Ugyanis a kullancsok az alacsony fűben remekül érzik magukat. A hordozóik pedig nem csak kutyák, macskák, hanem sünik, galambok is lehetnek. Azok pedig nagyszerűen alkalmazkodtak a városi környezethez, és szórhatják mindenfelé többet között ezen vérszívókat is. 

Kutyafuttatóban, füves járda mellett sétáltok, vagy a saját udvarodon is felkerülhet egy vagy több potyautas a kutyádra. 

A séták után érdemes átnézni a kutyusod bundáját, főleg a hajlatokat, hasi részt. Ha pedig már a bőrébe fúródva találtál kullancsot, azt minél hamarabb távolítsd el egy csipesz segítségével. Egy a lényeg: ne nyomorgasd, csak minél gyorsabban rántsd ki a bőréből. Ha benne maradt a feje, ne aggódj. Majd ki lökődik egy- két hét alatt magától. 

A kullancs csípés megelőzése 

Szerencsére ma már nagyon sokféle megelőzési megoldás áll rendelkezésre a gazdik részére, hogy elkerülje a kutyus a kullancscsípést. 

Állatorvostól kérhetsz tablettát, amely akár a szívféreg ellen is védheti a kutyád. Azonban ezt csak szívféreg szűrést követően lehet adni neki. 

Van, aki a különféle nyakörvekre esküszik, amelyek hosszabb távon védik a kutyád bolhák és kullancsok ellen. Azonban meg van a veszélye, hogy elhagyja, vagy másik kutyával való játék során lekerül róla. 

A leghatásosabbnak az egyhavi védelmet nyújtó cseppek mondhatóak. Azonban némelyik ezek közül macskára nézve veszélyes lehet. 

Válaszd a Frontline cseppeket, ha cirmos pajtásod is van, ugyanis ez nem káros a számára. Emellett rendkívül egyszerű a használata. Ráadásul Combo variáció is van a kínálatban, amely a bolhapeték kikelését akadályozza meg, így védve az újra fertőződéstől. 

Milyen betegségeket hordoznak a kullancsok? Milyen tüneteket fogok látni a kutyán, ha beteg lett?

Fontos tudnod, hogy nem minden kullancs fertőzött. Éppen ezért, ha találsz a kutyádban egyet, nem kell feltétlenül azonnal az orvoshoz rohanni éjnek-éjjelén. 

Jegyezd fel a telefonodba, vagy a naptárba a csípés időpontját. Ha a csípést követő 1-2 hétben nem látsz semmilyen látványos tünetet a kutyádon, akkor megnyugodhattok valószínűleg. De vannak sajnos olyan betegségek, amelyek hosszú távon mutatkoznak meg, így a diagnosztizálása is nehézkes. Hiszen ki az, aki fejben tudja tartani, hogy 4-5 hónappal ezelőtt egy őszi reggelen kiszedett egy kullancsot a kutyájából… Ugye? 

Ezért is fontos az ilyesmit felírni a naptárba, hogy szükség esetén vissza tudjuk nézni. 

Babéziózis

A legtöbb gazdi azért már hallott erről a komoly gondot okozó betegségről. A kullancsban élősködik egy kutya babézia nevű egysejtű, ami arra várakozik, hogy a kullancs egy kutyafélétől kezdjen el vért szívni. (kutya, róka, sakál) 

Ha ilyen fertőzött kullancs került a kutyánkba, akkor a vérszívást követő 2-7 napon belül az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk: 

 • a kutyánk bágyadt, elesett
 • étvágytalan
 • sötét színű lehet a vizelete
 • sárga nyálkahártyák
 • sokat iszik
 • lázas 

Ilyen esetben fontos a mielőbbi ellátása a kutyának, mert sajnos sok esetben a késedelem a házikedvenc életébe is kerülhet. 

Lyme kór

Ebben az esetben nem egy egysejtű, hanem egy baktérium lapul meg a kullancsban, amely ezt a betegséget okozza. Sajnos ránk is veszélyes ez a kórokozó. 

Lyme kór diagnosztizálása azért nehezebb, mert a csípést követő 2-5. hónapban mutatkozik meg. 

A tünetei a következők lehetnek: 

 • kör alakú pirosas folt a csípés helyén 
 • kedvencünk sántít, görnyedten jár a fájó ízületei miatt
 • lázas
 • duzzadt nyirokcsomók 
 • étvágytalan 
 • gyulladásos szövődményeket okozhat (szív, idegrendszer, vese érintettség)  

Hosszabb antibiotikum kúrával gyógyítható a betegség, de sajnos sok esetben kiújulhatnak a szövődmények, illetve sok mellékhatással is jár. 

A megelőzés mindig sokkal egyszerűbb megoldás, mint a költséges és kérdéses kimenetelű gyógyíttatás. Használj tablettát, cseppet vagy nyakörvet bolhák és kullancsok ellen, hogy gondtalanok legyenek a séták és kirándulások!

Facebook

You May Also Like