Milyen gyakran fürdessük a kutyát?

Milyen gyakran fürdessük a kutyát

Még a tapasztaltabb kutyagazdák is hajlamosak akkor is megfürdetni az ebüket, amikor egy törölközős átdörgölés bőven elég volna. Milyen gyakran fürdessük a jószágot, hogy elkerüljük a túlfürdetést? Miért van az, hogy minél inkább mosdatjuk annál erősebb kutyaszaga lesz?

Mindazon túl, hogy ebünknek sem túl kellemes érzés a folyamatos vizes, samponos sikálás, bizony még rosszat is tehetünk a túl gyakori fürdővel. Se szeri se száma az olyan internetes fórumokon olvasható bejegyzéseknek, ahol kutyatulajdonosok heti rendszerességgel kényszerítik kedvencüket a zuhany alá.

A valóság azonban az, hogy bőven elég hozzávetőleg negyedévente átcsutakolnunk a kutyust, ugyanis ellenkező esetben kárt tehetünk az immunrendszerében. A kutya szőre alatt, a bőrfelületen egy természetes olajréteg található, mely biológiai funkciókat lát el: elősegíti az állat bőrének hidratációját.

Ennek hiányában az eb bőre kicserepesedik, felhámlik, sőt, ki is sebesedhet, mely akár a fertőzések melegágya is lehet. A jószág szervezete gondoskodik a gyakori fürdetés következtében lemosott olajréteg pótlásáról, így egyre gyakrabban kezdi termelni azt. Csakhogy a gyakoribb és nagyobb mennyiségű hidratáló anyag termelésének következtében kutyánknak egyre intenzívebb szaga lesz, szőre pedig egyre gyorsabban zsírosodik. (Ez a metódus az embereknél is megfigyelhető. Minél gyakrabban mossa valaki a haját, annál gyorsabban zsírosodik).

A kutyatulajdonosok pedig nagyon gyakran ezen a ponton követik el a hibát: azt látják, hogy az ebnek zsíros a szőre, és az állatnak igen erős a szaga. Ekkor újra és újra megfürösztik, de a helyzet csak rosszabb lesz, ezért ismét beteszik a zuhany alá a kutyát, és a folyamat öngerjesztővé válik.

Csak indokolt esetben fürdessük meg a kutyát

A fent ajánlott negyedéves mosdatáson túl persze előfordulhat olyan eset, amikor elkerülhetetlen ebünk alapos átcsutakolása. Az ilyen indokolt esetek kivételével azonban elegendő, ha a kutya mancsait vizes ruhával áttöröljük, megnedvesedett szőrzetét egy száraz törölközővel átdörgöljük. A hempergés során beleragadt sár- és fűmaradványokat keféljük ki a szőrzetből.

Tartsuk szem előtt, hogy az ember számára kellemes hatású, frissítő zuhany egy kutya számára nem feltétlen okoz örömöt. A csobogó víz zaja, a samponok és egyéb ápolószerek – melyek nekünk illatfelhők, nekik azonban bűzös kencék –, zavarják kedvencünket. Ezekből kifolyólag próbáljuk a fürdetés időtartamát a lehető legrövidebbre redukálni, készítsünk oda előre minden szükséges kelléket.

Így járjunk el a fürdetés során

Érdemes már a mosdatás előtt alaposan átkefélni az eb szőrét, így nem a kádban, vizes bundánál kell a csomók eltüntetésével vacakolnunk. Jó, ha előre gondolkodunk, és oda készítünk mindent a fürdőbe, így elkerülhetjük, hogy míg elővesszük a kutya törölközőjét, addig kedvencünk megszökik a kádból, és összevizezi a lakást. A fürdetés során – még nagy melegben is – langyos vízzel tisztítsuk az állatot, a nem megfelelően megválasztott vízhőmérséklet ugyanis sokkot okozhat nála, mely örökre elveheti a kedvét a fürdéstől.

A tusoló vízsugarát sose állítsuk túl erősre, és ne is irányítsuk rögtön ebünkre! Várjuk meg, amíg kissé megszokja a zubogó víz hangját, csak ezt követően nedvesítsük be a bundáját! Talán magától értetődőnek tűnik, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: az emberek számára készült sampon nem megfelelő a kutya mosdatására! Ha bizonytalanok vagyunk a megfelelő fürdető eszközök kiválasztásánál, akkor mindenképp érdemes konzultálni állatorvosunkkal, akinél adott esetben be is szerezhetjük ezeket a szereket.

A fürdetés során ügyeljünk arra, hogy a víz vagy a sampon ne kerüljön az állat szemébe, orrába vagy fülébe, ez ugyanis irritációt okozhat a kutyánál. Ha hajszárítót használunk az eb megszárítására, figyeljünk az eszközből kiáramló levegő hőmérsékletére, a blöki bőre ugyanis érzékeny, könnyen égetheti a forró levegő.

Facebook

You May Also Like