Milyen tápanyagokra van szüksége kutyáinknak?

Gazdiként az egyik legnagyobb fejtörést az okozza, hogy hogyan kell megfelelően táplálni kutyusainkat. Az ideális étrend megtervezésénél lényeges néhány hasznos információt meghallgatni, arról hogy kedvenceink szervezete számára milyen tápanyagok szükségesek.

A kutyák egészséges fejlődése érdekében biztosítanunk kell a kiegyensúlyozott és megfelelő összetételű étrendet. Amennyiben nem fektetünk kellő figyelmet négylábúink etetésére, akkor könnyen idézhetünk elő egészségügyi problémákat és betegségeket. A szénhidrátok, a zsírok, a fehérjék, a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő aránya rendkívül fontos tényező eledel vásárlásakor.

A szénhidrátok adják kutyusunk energiáját. Kiváló szénhidrát forrás lehet a rizs, a kukorica és a búza is. A burgonya rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, viszont magas keményítő tartalma miatt kedvenceink nehezen emésztik meg. A zsírok szintén jelentős mennyiségű energiát biztosítanak. Emellett a fényes szőrzet és az egészséges bőr elérése érdekében is hasznos. Fogyasztásukkal könnyebben veszi fel az állat szervezete a zsírban oldódó vitaminokat.

A fehérje rendkívül fontos része a tápláléknak. A regenerálódáshoz és növekedéshez elengedhetetlen összetevő és felelősek az izomzat erősítéséért is. Az állati belsőségekben, a különböző húsokban, a halban és a tojásban jelentős mennyiségű, könnyen megemészthető fehérje található.

Amennyiben beteg vagy sérült kiskedvencünk, igyekezzünk valamivel több fehérjét biztosítani neki. Az ásványi anyagok és a vitaminok is jelentős részét teszik ki a kutyák egészséges étrendjének. Az ásványi anyagok közül a kalcium, a foszfor és a magnézium segíti elő a csontozat és a fogak egészségét. Emellett kutyusaink szervezetének szüksége van még megfelelő mennyiségű vasra, cinkre, mangánra, jódra és káliumra is.

Igyekezzünk kutyusaink számára olyan tápot vásárolni,mely megfelelő arányban tartalmazza az összes lényeges összetevőt.

Facebook

You May Also Like