Egy tanulmány 3 kutyafajtát vizsgált a rák kockázatának a veszélyeivel kapcsolatban

A kutyákat jó okból kifolyólag hívják az ember legjobb barátjának, akik évezredek alatt egyre jobban és jobban ragaszkodnak hozzánk.

Egy új kutatás szerint azonban nem csak értékelhető társaink lehetnek, hanem életünket is megmenthetik a veszélyes betegségektől.

Francia kutatócsoport vezetésével a PLOS Genetics folyóiratban nemrég megjelent tanulmány azonosítja a histiocytás szarkómával, az emberben és a kutyában egyaránt előforduló ritka vérrákkal kapcsolatos genetikai kockázati tényezőket.

Ez a tanulmány három kutyafajtára összpontosított, amelyek hasonló lókuszokkal rendelkeznek, amelyek több kutyarákban is előfordulnak. 

A három kutyafajta a Berni pásztorkutya, a Rottweiler és a Labrador retriever.

A kutatásaik révén a tudósoknak néhány kulcsfontosságú megállapításuk volt:

  • egy korábban azonosított lokusz, egy gén specifikus helye a kromoszómán, amely a CDKN2A néven ismert, a histiocytás szarkóma fokozott kockázatával jár
  • a tudósok új kutatóhelyeket is azonosítottak, amelyek a hisztocitikus szarkóma kockázatával járnak a kutya 2., 5., 14. és 20. kromoszómáján.
  • a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a lokuszok additív kockázatot jelentenek más rákos megbetegedésekre, például a limfómára vagy a hízósejtre

Az utolsó megállapításnak különleges következményei lehetnek a hisztocitikus szarkóma tanulmányozására emberben is.

Sajtónyilatkozatukban a tanulmány szerzői azt írják: “Ez a tanulmány a kutyafajták hajlamát használta fel a hisztiocita szarkóma, egy ritka emberi rák genetikai alapjainak megfejtésére.”

A kutatók megvizsgálták a histiocytás szarkóma közös genetikai kockázatát a három kutyafajta esetében, más néven a genom egészére kiterjedő társulási tanulmányként.

A tudósok ezeket a tanulmányokat arra használják, hogy különböző emberek – vagy ebben az esetben különböző kutyafajták – DNS-ében vizsgálják a betegség markereit, hogy segítsék a betegség kezelését és megelőzését. 

Ebben az esetben a kutatók a specifikus lokuszok célzott genetikai szekvenálását is alkalmazták a rákhoz kapcsolódó genetikai variánsok azonosítására.

Ez volt eddig a legnagyobb ilyen, a genom egészére kiterjedő szövettani vizsgálat a hisztocitikus szarkóma kockázatról kutyáknál.

Facebook

You May Also Like