Mit próbál közölni velem a kutyám?

Mit próbál közölni velem a kutyám?

Bármennyire is furcsa, ebünk rendszeresen próbál szóba állni velünk. Persze senki ne gondolja, hogy emberi nyelven, szépen formált mondatokban kommunikál, de kommunikál. Az alábbiakban igyekszünk sorra venni a kutyánk által leggyakrabban használt kifejezéseket, melyekkel közölni kíván velünk valamit.

Azt a triviális mondatot bizonyára mindenki ismeri, hogy ha a kutya csóválja a farkát, akkor örül valaminek. Bizonyára nem kell rutinos ebtartónak lennünk ahhoz, hogy ezt a mozdulatsort megértsük, de mit jelent, ha blökink mosolyog, hegyezi a fülét, farka pedig megmerevedik?

Ezeket a cselekedeteket egy kis megfigyeléssel könnyedén megfejthetjük szőrös barátunknál. Noha egy eb mozdulatait személyisége is motiválhatja, de alapjaiban általánosak kutyánk reakciói, kifejezései.

Pozitív érzelmi töltetű testbeszéd

Mosolygás: Minden gazdi számára ismerős lehet a momentum, mikor úgy tűnik, négylábú barátja nevetésre húzza a száját. Tapasztalt kutyatulajdonosoknak egyértelmű, de kezdő gazdáknak félreérthető a mozdulat, ugyanis gyakran vicsorgásnak gondolják. A mosolygás pedig pontosan az, aminek látszik: ebünk örül nekünk vagy családtagunknak. Elképzelhető, hogy nevetést az idők során a kutya az embertől tanulta el.

Fej félrefordítása: Ez a kommunikációs eszköz az ember legjobb barátjánál nem más, mint a figyelem kifejezése. Arra utal, hogy a pillanat két élőlényről szól: a gazdiról és a kutyáról. Ha ebünk forgatja a fejét, miközben beszélünk hozzá, biztosak lehetünk abban, hogy maximálisan ránk koncentrál. Emellett fejének félrefordításával az állat jobban szemügyre tudja venni arckifejezésünket, mimikánkat.

A hát homorítása, fej felszegése: Ha ebünknél ezt a testbeszédet látjuk, miközben még vakkantgat is, mérget vehetünk rá, hogy játszani szeretne velünk. Ez egy felhívó mozdulatsor, azt mondja: Itt vagyok, foglalkozz velem, menjünk játszani egy jót. Sok eb ilyenkor elszalad, majd visszatérve ugyan ebbe a pózba helyezkedik el, vagy elénk hozza kedvenc játékát.

Negatív érzelmi töltetű testbeszéd

A száj nyalogatása: Bizonyára megfigyeltük már, hogy kutyánk nem kizárólag akkor nyalogatja a szája szegletét, amikor éhes vagy felfigyel egy finom falatra. Ez a fajta tevékenység azt jelenti, hogy kedvencünk zavarban van. Valamely mozdulatunkat, arckifejezésünket, hangleejtésünket nem értette tisztán, és arra kér, erősítsük meg az elhangzottakat.

Lesunyt fülek, domború hát, lábak közé húzott farok: Ez a testbeszéd minden kétséget kizáróan a félelem jele. Ha ebünknél ezt a fajta magatartást észleljük, akkor halk, kedves szavakkal közeledjünk felé, próbáljuk kideríteni, majd megszüntetni a félelme kiváltó okát. Amennyiben a testtartás morgással, és a háton felborzolt szőrrel is jár, úgy az állat támadni is kész.

Kerülő tekintet, lesunyt fej és fül: A behódolás jele. A pozícióhoz gyakran a farok lábak közé húzása is társul. Az a kutya, amelyik így viselkedik, teljes mértékben lemond a dominanciáról. Testbeszéde azt sugallja, hogy minél előbb szeretne kikerülni ebből a számára kényelmetlen szituációból.

Élhetünk a világ bármely pontján, ezek a kutyagesztusok a Föld minden táján ugyanazt fogják jelenteni. Ugyan minden eb más és más, személyiségük sokkal összetettebb annál, minthogy pár mozdulatból feltérképezhetnénk őt. De ahogyan nálunk, embereknél az arcunkra vannak írva gondolataink, úgy kedvencünk testbeszédéből is olvashatunk.

Érdemes minden nap időt szánni négylábú barátunk kifejező mozdulatainak tanulmányozására, mert minél jobban megértjük azokat, annál közelebb kerülhetünk kutyánkhoz is. Ne feledjük, hogy blökink folyamatosan kommunikálni szeretne velünk. Az pedig, hogy „szavait” megértjük-e, kizárólag rajtunk, a gazdin múlik.

Facebook

You May Also Like