5 helytelen pedagógiai módszer a kutyanevelésben

Kutyanevelés

Nincs rossz kutya, csak rossz gazda – tartja a mondás. Noha a képlet ennél kissé árnyaltabb, kétségtelen tény, hogy az eb nem képes magától elsajátítani az emberrel való együttélés szabályait. Azokat lépésről-lépésre meg kell tanítani neki. Mik a tipikus hibák, amiket elkövethetsz a blöki nevelése során?

Napestig sorolhatnám a helytelen pedagógiai módszereket, azonban az alábbi összeállításban csak a legmarkánsabbak, legkirívóbbak kapnak helyet.

1; Következetlenség

Talán a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz a blöki nevelése során, az a következetlenség. Nemcsak a szabályokat nem fogja elsajátítani, de még össze is zavarodik az eb, ha nem ragaszkodsz konzekvensen a lefektetett regulához.

De nézzünk egy példát, hogy világosabb legyen a kép. Ha egyik nap összeszidod kedvenced azért, mert szétrágja a lábtörlőt, a másik nap pedig játékként használod azt, akkor mégis, honnan tudná a szerencsétlen, hogy mihez tartsa magát?

Mindig légy következetes a nevelés során! Ha valami tilos, akkor az mindig legyen tilos, nincs engedmény. A félreértések elkerülése véget érdemes a családtagokkal, vendégekkel is átbeszélni: mit szabad az ebnek és mit nem.

2; A rossz cselekedet dicsérete

Nemrégiben szemtanúja voltam a parkban egy jelenetnek. Egy kisfiú meg szeretett volna simogatni egy ebet, ám hirtelen nyúlt felé, az állat megijedt, és a gyermek keze után kapott. A gazda, ahelyett, hogy nyugodtságát megőrizve rendre utasította volna az ebet, lehajolt hozzá, és simogatva, gügyögő hangon kezdte el magyarázni, hogy nem szabad ilyet csinálni.

Mi itt a probléma? A gazda a kutya helytelen cselekedetét dicsérettel illette, ami ezáltal megerősítést nyert. Hogyan csapódott mindez le a blöki fejében? Ha odakapok a felém nyújtott kéz felé, jutalmat kapok érte.

Mindig legyen érzékelhető súlya a szavaidnak akkor, ha kedvenced figyelmét a hibás cselekedetre kívánod felhívni.

3; A rossz cselekedet büntetése ételmegvonással

Szerencsére ez a fajta nevelési mód némileg háttérbe szorulóban van, ám még mindig kitapintható annyira, hogy néhány mondat erejéig említést tegyek róla. Az ételmegvonás pedagógiája két momentum miatt is helytelen.

Egyrészt az állat koplaltatása során fontos, a szervezet számára elengedhetetlen tápanyagok bevitele marad el. Másrészt a kutya nem lesz képes összekötni a rossz cselekedetet az ételmegvonással. Figyelem, soha ne koplaltasd az ebet büntetés céljából!

4; Rendszertelen nevelés

A teljes elhanyagoltságnál mindenképp optimálisabb, ha egyszer-egyszer a gazda foglalkozik az ebével. Az igazán gondos kutyatartó azonban minden nap szán egy kis időt a megtanultak átismétlésére, illetve a friss tananyag átadására.

Ez ugyanis túl azon, hogy karban tartja az eb elméjét, segíti a szociális kapcsolat megerősítését is a gazdival. Ha ezeket a sorokat úgy olvasod, hogy jelenleg blöki befogadása előtt állsz, gondold végig: lesz-e elég időd a vele való foglalatosságra.

5; A félelemből engedelmesség

Szerencsére ez a pedagógia is kikopóban van, ám egy-két szót szintén megérdemel. Az a kutya, amelyik félelemből, a fenyítéstől való szorongásból hajtja végre gazdája utasításait, előbb-utóbb agresszívvá, antiszociálissá és depresszióssá válik.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ebednek ne kellene tisztelnie téged. Azonban a boldog, lelkileg kiegyensúlyozott kutya jólneveltségét anélkül is elérheted, hogy idegronccsá válna melletted. Az örök érvényű közmondás az eb nevelésére is messzemenően igaz: többet ésszel, mint erővel.

Facebook

You May Also Like