Mi a teendő hasmenés esetén?

Mi a teendő hasmenés esetén?

A kutyák esetében is ugyanolyan kellemetlen a hasmenés, mint az emberekében. Legyengíti és kiszárítja a szervezetet, rossz közérzetet kelt a kutyában, nem beszélve a kényelmetlen és túl sok ürítési kényszerről, valamint a folyékony állagú székletről. Mint ahogy ez a betegség, maga a téma is kényelmetlen, azonban nagyon fontos a gazdiknak tisztában lenni azzal, hogy ilyen esetben mi a teendő, esetleg hogyan előzzék meg, ha pedig bekövetkezik a baj, hogyan kezeljék ki.

A kutya széklete tükrözi az egészségi állapotot

Akinek nincs kutyája, bizonyára az is látott már az utcán vagy parkokban kutyaürüléket és láthatta, hogy sokféle színű és állagú létezik. Ez annak köszönhető, hogy a kutya milyen egészségi állapotnak örvend és hogyan táplálkozik. A kutya széklete elárulja, ha a kutya valamilyen betegségben szenved, hogy férges-e vagy, hogy valamiből esetleg túl sok van-e az eledelében. Az egészséges kutya széklete szilárd, nedves és nincs erős szaga. Minden más ettől eltérő jellemző valamilyen rendellenességre utal.

A kutyáknak sok mindentől kialakulhat hasmenése. Ha nem súlyos a helyzet, akkor egy napon belül magától is elmúlik, azonban ha súlyos, akkor óvintézkedések szükségesek a gazdi részéről. Hasmenés oka lehet a rendszertelen táplálás, nem megfelelő táplálék vagy hirtelen táplálékváltás, allergia, de okozhatják méreganyagok, baktériumok, fertőzések is, vagy akár súlyosabb betegségek tünete is lehet, mint a daganatok, irritábilis bélszindróma és más bélbetegségek.

A hasmenés kezelése

Hasmenés esetén diétára kell fogni a szenvedő kutyát, ami azonban jót fog tenni neki és megszűnteti szenvedését. 24 órán keresztül ne adjunk neki enni, de a kiszáradás veszélyét elkerülve biztosítsunk neki bőséges mennyiségű vizet. Az egy napos böjt után adjunk neki diétás ételt, ami lehet főtt, darált pulykahús vagy csirke, főtt rizs vagy tészta. Ilyenkor minden mástól meg kell vonnunk a kutyust és jutalomfalatot sem kaphat.

Hatásosak még az erre a célra kifejlesztett gyógyszerek vagy konzervek, de a táplálékba kevert méregtelenítő hatású szilfakéreg is a hasmenés természetes ellenszere. A bélflóra megkímélése és helyreállítása végett adjunk a kutyának probiotikumot is. Ha a diéta három nap után sem hatásos és a kutya gyenge és kedvtelen, esetleg láza is van és hányni is elkezdett, feltétlenül vigyük állatorvoshoz.

Facebook

You May Also Like