A kutyamemória

Vitatott, hogy a kutyák mennyire tudnak visszaemlékezni és hogyan teszik ezt. Kutatások és kísérletek folynak napjainkban is annak érdekében, hogy ezt kiderítsék. Állítólag a kutyák rövidtávú memóriája nem túl jó, két percnél tovább nem tudnak visszaemlékezni semmire.

„Carpe diem!”

Épp ezért nagyon igaz rájuk a híres mondás, miszerint a pillanatnak kell élni. Emiatt adódnak nehézségek a tanítási folyamatok során és emiatt születhetnek félreértések a kutyák és a gazdik között. Vagyis a gazdik azok, akik nem értik kutyájuk viselkedését bizonyos helyzetekben, pedig szegények csak nem emlékeznek arra, amire mi igen. Ez azért van, mert nekik másképp működik az emlékezőképességük. Nem rosszul, csak másképp. Míg nekünk, embereknek epizodikus memóriánk van és jobb esetben mindenhez emlékek, érzelmek társulnak, a kutyáknak asszociatív memóriája van, amit mi nagyon könnyen befolyásolni tudunk. Nálunk is működik ez a fajta emlékezés, amikor egy helyszín, egy zene vagy egy illat emlékeket hív elő bennünk, tehát az adott helyzet miatt asszociálunk valamire. A kutyák esetében is pont így működik a memória. És ezt az ún. kondicionálással könnyen alakíthatjuk. Ha mindezzel tisztában vagyunk, akkor könnyen a kutyánk és saját javunkra fordíthatjuk a helyzetet, és kihasználhatjuk hasznos dolgok megtanítására. Azonban nagyon tudatosan és következetesen kell cselekednünk, hiszen nem csupán pozitív asszociációkat, hanem negatívakat is kelthetünk bennük, amiket nagyon nehéz idővel korrigálni.

Pozitív és negatív asszociációk

A pozitív asszociációk kialakításának legjobb módja a jutalmazás vagy játék, azaz a pozitív megerősítés. És mivel tényleg annyira rövid a kutyusok memóriája, ezért a pozitív cselekedet után a lehető legrövidebb időn belül meg kell erősíteni a kutyában, hogy jó dolog történt. Ha ez ismételten megtörténik, akkor megjegyzi és kialakul benne a reflex.

Sokszor nem is tudatosan alakítunk ki kutyánkban asszociációkat. Például ha sétáltatás előtt mindig ugyanazt a sálat vesszük fel, akkor a kutya egy idő után a sál láttán már azt fogja hinni, hogy sétára indulunk vele. Tehát a sálról a sétára asszociál. Ugyanígy negatív tapasztalatokat is okozhatunk neki, például egy mosógép vagy porszívó hirtelen beindításával vagy az autózással. Ha egyébként szeret autóban utazni, de mondjuk negatív élmény éri az állatorvosnál, akkor lehet, hogy legközelebb nem akar majd beülni az autóba, mert rossz dolog jut róla eszébe. Ezen türelemmel és pozitív megerősítésekkel tudunk változtatni. Vigyük olyan helyre, ahol jól érzi magát, üljünk be vele többször is az autóba és adjunk neki jutalomfalatokat. Próbáljunk meg az ő fejével gondolkodni.

Facebook

You May Also Like