A szobatisztaság alapszabályai

A szobatisztaság alapszabályai

Mint ahogy minden mást is, a szobatisztaságra való szoktatást is kölyökkorban, a lehető leghamarabb kell elkezdeni. Minél nagyobb a kutya, annál nehezebb új dolgokra megtanítani. És, mint ahogy a csecsemőket, a kutyákat is nekünk kell megtanítani arra, hogy hol végezzék el dolgukat, hiszen számukra egyáltalán nem egyértelmű.

A szobatisztaságra való tanítás az egyik legnagyobb kihívás egy gazdi és kutyája életében. Azonban ha következetesen betartunk pár alapszabályt és kitartóan végigcsináljuk a folyamatot, akkor pár héten belül egy szobatiszta kutyus büszke gazdái lehetünk.

Mire figyeljünk oda gazdiként?

Nagyon fontos először is már előre tudatosítani magunkban, hogy rengeteg türelemre, kitartásra és higadtságra lesz szükségünk, hiszen kutyánk nem csettintésre lesz szobatiszta. És bizony annak a gondolatához is hozzá kell szoknunk, hogy gyakran takarítanunk kell utána a tanítási folyamat elején. Nem szabad azonban elveszítenünk a fejünket és a türelmünket, mert ha megszidjuk kutyánkat, netán erőszakosak vagyunk vele, akkor csak rontunk a helyzeten.

A szidásnak akkor van haszna, ha tudatosan tesszük azt, mint ahogy a pozitív megerősítést is: rögtön magát az eseményt követően. Ha például a lakásban végezte el a dolgát a kutya, takarítsuk fel azt nyugodtan és lehetőleg azonnal, majd vigyük arra a helyre, ahol szeretnénk, hogy a kutya a dolgát elvégezze, így a szagok segítik a kutyát a megszokásban. Pont  a szagfelismerés miatt az sem mindegy, hogy mivel takarítunk otthon. Legalkalmasabb a szódabikarbóna, citromlé és víz keveréke, ami alaposan elfedi a szagokat, így a kutya nem érzi meg a lakásban saját ürítésének szagát és nem fog még egyszer ösztönösen ugyanoda vizelni.

Megfigyelés, rendszeresség, megerősítés

Első körben figyeljük meg, hogy a kutya milyen gyakran és milyen módon végzi el a dolgát. Figyeljük meg, hogy közvetlenül előtte mit csinál: szaglászik, nyüszít vagy keresgél valamit. Vegyük észre ösztönös jelzéseit, amik jó kiindulópontok lehetnek az események kiszámításában.

Ahhoz, hogy még ennél is kiszámíthatóbb legyen a folyamat, fontos, hogy rendszeresen etessük és itassuk, a tanítás időszakában lehetőleg azonos időközönként. Így tudni fogjuk, hogy pontosan mikor kell kimennie és könnyebben taníthatjuk. Tanítsunk meg neki vezényszavakat pozitív megerősítés segítségével, amikről a kutya arra asszociál, hogy végezze a dolgát. Így megszokja, hogy amint kivisszük, az első dolga ez legyen és ne a játék. Mint ahogy tőle is elvárjuk a rendszerességet, nekünk sem szabad lustának lenni semmilyen helyzetben. Mindig vigyük ki rendszeresen, hiszen csak így várhatunk el tartós eredményt.

Facebook

You May Also Like