5 emberi viselkedés, amivel a kutyád agyára mész

5 emberi viselkedés, amivel a kutyád agyára mész

Annak ellenére, hogy az ember és az eb a legóvatosabb becslések szerint is 10.000 éve együtt él, még mindig vannak olyan cselekedeteink, mozzanataink, melyeket a kutya ki nem állhat. Ezek a nem kívánatos emberi viselkedési formák pedig szorongó és agresszív állatokat eredményezhetnek a környezetünkben. Az alábbiakat kerüld, ha kutya van a környezetedben.

1; Ölelgetés

Az ölelés az ember számára a szeretet kifejezésének fontos eszköze. Gyakran szorítjuk magunkhoz szeretteinket, ezáltal is erősítve a köztünk lévő köteléket. Talán ez lehet az alapja annak a félreértésnek, mely szerint azt gondoljuk, ha kutyánkat megöleljük, azzal a szeretetünket, a kötődésünket fejezzük ki irányába.

Azonban az ebek ezt a legkevésbé sem így gondolják. A legtöbb kutya valójában nem szereti – még ha csendben el is tűri –, ha magunkhoz lapogatjuk. Gyakorta félelmet, negatív érzelmet vált ki belőle ez a mozdulat. Az Amerikai Állatgyógyászati Orvosi Egyesület (AVMF) szerint leginkább a gyermekek körében származik rengeteg kutyaharapás az ölelgetési kísérletekből. Fogadjuk el, hogy négylábú barátunk számára a magunkhoz szorítgatás nem a szeretetünk kifejező eszköze.

2; A nem megfelelő simogatás

A nem kívánatos ölelgetés mellett gyakorta okoz problémát a blökiknél a helytelen simogatás is. A kutyák számára ugyanis felettébb zavaró az, ha az idegenek (de gyakran az ismerősök is) a szájuknál, orruknál, szemüknél nyúlkálnak.

Azon ebek számára, melyek keveset vannak ölben, kéz közelben (például fürdetés, körömvágás alkalmával) rendkívül ijesztőek lehetnek ezek a helyzetek. Ha új kutya kerül a családba, erre mindenképpen figyelj oda!

3; Régi vonalas kutyanevelés

A kutyák megértése, nevelése gyökeresen megváltozott az elmúlt években. Ennek ellenére még mindig vannak olyan iskolák, melyek szerint a kutya jólneveltsége az emberi dominancia kifejezésével arányos. Azaz minél jobban uralkodunk az eben, az annál engedelmesebb lesz. Eklatáns példája ennek a kutyával történő farkasszemezés, mely során tudatják az állattal, hogy ki is a főnök.

A valóság azonban az, hogy ezek a hatalmi harcok azt eredményezik, hogy a kutya frusztrált vagy agresszív lesz, boldogtalan a saját otthonában.

4; Érzelmi elhanyagoltság

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz szőrös pajtásoddal az az, ha nem foglalkozol vele. A kutyáknak rendszeresen szükségük van a szellemi és fizikai stimulációra, ez egészségmegőrzésük és lelki kiegyensúlyozottságuk kulcsa is.

Sokan úgy gondolják, hogy elég foglalkozás az, ha munkába menet, hazajövet kicsit megpaskolják az állat oldalát. Mint ahogy számos ebtartó hiszi, hogy a kertben történő futkosás kiváltja a gazdival történő sétát. (Azután az ilyen gazda persze csodálkozik, hogy miért van kikaparva a kerítés alja, illetve miért van feltúrva a veteményes.)

Mindig szánj minőségi időt a kutyádra! Folyamatosan tartsd karban szellemileg és fizikailag egyaránt. Játssz vele, tanítsd, kösd le és akkor is vidd ki sétálni, ha kertes házban laksz.

5; Összezavarás

Kevés zavaróbb dolog van egy eb életében, mint a következetlenség. Ezért törekedj arra, hogy a család minden egyes tagja ragaszkodjon a kutya számára felállított szabályokhoz. Csak képzeld el, ha a család egyik tagja folyamatosan arra bíztatna, hogy feküdj a kanapéra, a másik pedig ordítozna veled ezért. Te hogyan éreznéd magad?

Ha új kutya érkezik a családba, a rutin kialakításáig érdemes táblázatot készíteni a szabályokkal, napirenddel, amit a környezetedben élők is következetesen tartsanak be. Az eb hamar meg fogja tanulni a számára kialakított rendet, ehhez viszont szükséges az, hogy érthető, egymásnak ellent nem mondó regulát adjunk számára.

Facebook

You May Also Like