8 tipp hogyan óvd a kutyádat a nyári melegben

8 tipp a hőség ellen

Banán érlelő meleg van – mondod az árnyékból, valószínűleg egy pohár jeges limonádét kóstolgatva. De vajon eszedbe jut-e ilyenkor, hogy mit érezhet a kutyád? Mit tehetsz annak érdekében, hogy elviselhetővé tedd ebednek a nyári kánikulát? Az alábbiakban 8 pontban szedtem össze a teendőket.

1; Keresd az árnyékot

Rendszeresíts egy hőmérőt a szabadba, hogy megtalálhasd kutyusod számára a legoptimálisabb helyet. 4-5, de akár még több fok eltérés is lehet a napsütötte, illetve az árnyékos területek között, térképezd fel ezeket. Akár aukciós oldalakon is beszerezhetünk kutyák számára készült napvédő sátrat. Ennek meg van az az előnye, hogy összecsukható, így ha nem használod, nem foglalja a helyet.

2; Elő a gyermekmedencével

Ha nincs olyan szerencséd, hogy a kertedben medence van, vagy egy tó közelében élsz, akkor vedd elő vagy szerezz be egy felfújható gyermekmedencét. Blökid határtalanul boldog és hálás lesz érte. Felhívom azonban a figyelmedet, hogy a felhevült testtel történő hideg vízbe ugrás nem csak az emberekre nézve veszélyes! Soha ne engedd, hogy ebed felforrósodott testtel a hideg vízbe vesse magát!

Ehelyett előbb állítsd bele szőrös barátodat a vízbe, a kutya lábai ugyanis segítenek testhőmérséklet szabályozásában. Kis idő után markodba vizet téve locsolgasd meg az állat testét, épp úgy, ahogyan mi emberek is tesszük, mielőtt megmártózunk a hideg vízben.

3; Csinálj huzatot

Ha egy-két ajtó vagy ablak kinyitásával tudsz egy kis kereszthuzatot létrehozni, máris elviselhetőbb körülményeket teremtettél blökid számára. Mi emberek az izzadás útján hűtjük a testünket. A párologtatás ugyanis hőt von el, így a bőrünkön keresztül szervezetünk befolyásolja a testhőmérsékletünket. Mivel a kutyák nemigazán képesek az izzadásra, ezért fontos, hogy törekedjünk a kellő hőmérséklet kialakítására.

4; Próbálkozz a párakapuval

Sok kutyatartónak eszébe juthat kedvence hűtése kapcsán a kertislag. Amellett, hogy a fentebb írtak szerint a felhevült testnek veszélyes lehet a hirtelen hidegvíz, egyéb gond is lehet a kutya leslagolásával.

Egyrészt a legtöbb eb fél a locsolótól, másrészt a víznyomás sérüléseket okozhat neki, harmadrészt pedig a napi 3-4 alkalommal történő kutyalocsolást követően jelentősen megugorhat a vízszámlánk. A slag helyett érdemes megfontolni egy kisebb méretű párakapu beszerzését, ami a nyári melegben nem csak kedvencünknek, de nekünk is aranyat érhet.

5; Használj nedves törölközőt

Nedvesíts be egy nagyobb törölközőt, és csavard bele kedvencedet a feje búbjáig. Meglátod, hálás lesz érte. A vizes törölköző mellett megpróbálkozhatsz például egy csomag mélyhűtött borsóval is, melyet a nyakára, homlokára helyezve kicsit komfortosabbá varázsolhatod neki a kánikulát.

6; Figyelj kedvenced vizes táljára

Jól esik a tikkasztó hőségben egy pohár jeges üdítő, igaz? Nos, talán nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy a kutyád is hasonlóképpen érez. Ezért folyamatosan ellenőrizd kedvenced vizestálkáját, és ha felmelegedett, cseréld ki neki friss, hideg vízre. Ha igazán jó gazdi akarsz lenni, egy-két szem jeget is dobhatsz bele.

7; Fagyasztott finomságok a hűtőből

Ha kutyusod megeszi a gyümölcsöt, akkor nyugodt szívvel elkápráztathatod némi mélyhűtött dinnyével, almával, eperrel. Ha nincs akkora szerencséd, hogy blökid mindenevő lenne, néhány falat hús lefagyasztásával is próbálkozhatsz. Figyelem! Ne etesd fagyival, vagy bármely édességgel a kutyádat!

8; Ha elmennél otthonról

Soha ne legyen üres kutyusod vizes tálkája, ezért ha elmégy otthonról, akkor is gondoskodj a folyadékpótlásáról. Kérj meg egy szomszédot, barátot, hogy időnként nézzen rá a blökire. Ha sehogy nem tudod megoldani, akkor vidd át valakihez, vagy add be kutyapanzióba. Ne feledd az aranyszabályt: ami hőség neked, az hőség a kutyád számára is.

Facebook

You May Also Like