A kutya és a szilveszteri bulik

Szilveszter kutya

Biztos vagyok benne, hogy nincs olyan kutyatartó az országban, aki ne lenne tisztában vele, hogy az eb és a szilveszter nem jó párosítás. Az év utolsó napja a legkevésbé várt időpont a gazdiknak. A petárdák, hang- és fényeffektek, a vendégsereg és a rengetek inger túl sok lehet kedvencednek.

Ezer kutyából talán egy az, amely különösebb probléma nélkül vészeli át a december 31-i felfordulást. Az ebtartók túlnyomó többségének azonban már hetekkel a szilveszteri mulatságok előtt komoly előkészületeket szükséges tennie a kutya biztonsága és biztonságérzete kapcsán.

Így vészeld át a szilvesztert kedvenceddel

Noha minden zavaró tényezőt érthetően nincs módod kiküszöbölni, néhány praktikus tanács betartásával kissé komfortosabbá teheted az év végi őrületet ebed számára. A kulcs az előre történő tervezés. Ha előre gondolkodsz és cselekedsz, minimalizálhatod a veszélyforrások számát.

1; Engedd be kedvenced a házba

Rengeteg kutya annyira retteg a petárdától, hogy ijedtében képes kirohanni a világból. Újév napján szinte az összes háziállatokkal kapcsolatos hír a félelmében elszökött ebekről szól. Elkerülendő a bajt, érdemes a kertben tartott ebeket arra a pár órára, amíg a legintenzívebb a petárdázás beengedni a házba.

Ha erre nincs lehetőséged, bizonyosodj meg róla, hogy a kapu zárva van-e, a kutyának nincs lehetősége kibújni a kerítés alatt, stb. Néhány kutya ilyenkor annyira megijed, hogy a forgalmas autóutakra is képes kiszaladni.

2; Tüntesd fel az elérhetőséged

Készülj fel arra az esetre is, ha megtörténik a baj, azaz kedvenced elszökik. Az elérhetőséged feltüntetése a nyakörvön minden esetben jó ötlet, szilveszterkor pedig egyenesen elengedhetetlen. Ne intézd el a dolgot annyival, hogy a csipet úgyis le tudja olvasni az állatorvos. Ha valaki megtalálja elkóborolt ebedet, nem biztos, hogy az első útja a rendelőbe fog vezetni. Ha viszont a bilétán megtalálható a telefonszámod, annyit valószínűleg meg fog tenni, hogy értesít téged.

3; Ne hagyd egyedül a kutyát

Ez egy igen sarkalatos kérdés, hiszen nem minden házigazda örülne neki, ha a kutyáddal állítanál be egy szilveszteri buliba. Ahogyan az is kissé szélsőséges elgondolás, hogy azért nem mozdulsz ki valahová, mert az ebedet nyugtatgatod otthon.

Ám, ha néhány nappal, héttel az esemény előtt körbe telefonálod a rokonságot, barátokat, biztosan fogsz találni olyan személyt, aki szívesen befogadja az ebedet néhány órára. A kulcs ebben az esetben is a tervezés, az előre gondolkodás.

4; Kerüld a szilveszteri maszkokat

Néhány kutya kifejezetten összezavarodik a maszkoktól, feszült, ingerült és agresszív lesz. Ennek valószínűleg az áll a hátterében, hogy az ismerős hanghoz idegen látvány társul. Érdemes hát a dobozban hagynod a különféle maskarákat, álarcokat.

5; Szerpentinek, boák és a konfetti

Talán külön alá sem kell húznom, hogy a fenti parti kellékek veszélyesek lehetnek az eb számára. Lenyelve fulladást, bélelzáródást okozhatnak, így ha használod is azokat, tedd olyan magasra, ahol a blöki nem érheti el.

6; Keress egy csendes helyet az ebnek

Ha népes vendégsereget vársz szilveszterre, gondoskodj kedvencednek egy csendes zugról, ahol átvészelheti a megpróbáltatásokat. Amilyen gyakran csak tudsz, nézz be hozzá, nyugtasd meg egy-két jó szóval, simogatással. Ilyenkor némi extra jutalomfalat is nyugodtan előkerülhet, azzal is el tudod terelni egy időre a figyelmét.

A szilveszter sosem könnyű sem a gazdinak, sem a kutyusnak. De egy kis odafigyeléssel feszültségmentessé teheted azt a pár órát magadnak és az ebnek is.

Facebook

You May Also Like