Miről árulkodik a kutya bundája?

Miről árulkodik a kutya bundája

Ahogyan az embereknél következtetni lehet bizonyos szervi elváltozásokra a haj minőségéből, úgy a kutyaszőr is beszédes lehet. Ha észrevehetően megváltozik kedvenced szőrzetének minősége, annak a hátterében valamilyen probléma is húzódhat. Mik azok a jelek, amikre ügyelni érdemes?

Elvékonyodó szőrzet

Amennyiben az eb szőre hirtelen elvékonyodik, annak oka a nem megfelelően működő pajzsmirigy lehet. A tünet leggyakrabban a középkorú és nagytestű fajtáknál fordul elő, különösképpen a golden retrivereknél, a dobermannoknál, az angol szetter kutyáknál és az ír szettereknél.

A hypothyreosisban (a pajzsmirigy alulműködése) szenvedő kutyáknál a foltokban elvesztett bunda, a bőrpír, a súlygyarapodás, illetve a hideg idővel szembeni intolerancia is megfigyelhető.

Szőrvesztést okozhat továbbá a Cushing-szindróma is, mely a pajzsmirigy elváltozáshoz hasonlóan szintén hormonproblémák kialakulásához vezethet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szőrzet elvesztését sok esetben az állat maga okozza saját magának. A fenti betegségek ugyanis gyakorta kizárólag a bőr irritációjával és viszketéssel járnak. Az érintett területet az eb vakarja, nyalogatja, harapdálja, aminek következtében kopasz foltok jelennek meg.

Fénytelen szőrzet

Ha azt veszed észre, hogy ebed szőrzete hirtelen elveszítette a csillogását, annak a hátterében a nem megfelelő táplálkozás állhat. A fényesség ugyanis nagyrészt az optimális mennyiségű esszenciális zsírsavaknak köszönhető, ami például a halételekben nagy számban megtalálható.

Ha a fénytelen szőrzet tünete kialakult kedvencednél, egyeztess az állatorvosoddal a kiegyensúlyozott étrend kialakítása kapcsán. A szakember fajta, testsúly és kor függvényében be tudja állítani, hogy ebednek mennyi zsírra, kalciumra, foszforra és egyéb tápanyagra van szüksége.

Ne tévesszen meg a szőrzet fénytelensége abban az esetben, ha négylábú barátod egy kiadós játék után van. Ilyenkor ugyanis hajlamos belehemperegni fűbe, koszba, sárba. Viszont, ha a csillogás már fürdést követően is elmarad, ott a nem megfelelő táplálkozás lehet a probléma.

Kellemetlen szagú szőrzet

Gyakran előfordul, hogy a blöki szőrzete azt követően is bűzlik, hogy megfürdetted. Van az a tipikus ázott kutyaszag, ami méterekről érződik. A probléma gyökere minden valószínűség szerint valamilyen bőrprobléma lehet, amire a szervezet megnövekedett zsírtermeléssel reagál. Ez igen gyakran bakteriális fertőzés, allergiás reakció, esetenként pedig pajzsmirigy probléma.

A kellemetlen szagot – akaratlanul ugyan, de – sok esetben mi emberek okozzuk a túlzott gondoskodással. Az ázott kutyaszag fennállása ugyanis ördögi kör lehet. A gazdi megfürdeti kedvencét, mert az nem illatos. A csutakolást követően az állat ismét bűzleni kezd, ezért ismét irány a fürdőszoba. Majd újra megjelenik a szag, ezért megint, megint, megint.

Csakhogy! Az eb szőrrétege alatt, a bőrfelületen egy olyan természetes olajréteg található, mely fontos biológiai funkciókért felelős: segít elkerülni a dehidratált állapot kialakulását. Ha ez az olajréteg hiányzik, akkor a bőr hámlani, cserepesedni kezd, mely sebesedéshez vezethet.

A blöki szervezet a fürdést követően újratermeli az olajréteget. Tehát minél többször kerül kedvenced a fürdőkádba, a réteg termelése annál gyakoribb és intenzívebb lesz. Ami pedig a szag felerősödéséhez vezet.

Ha tehát négylábú barátod szőrzetéből kellemetlen szag terjedését tapasztalod, érdemes számot vetned, hogy milyen gyakran fürdeted a jószágot. Amennyiben úgy látod, hogy ez a szám optimális (hozzávetőleg negyedévente), akkor irány az orvos, mert ebed bőrbetegséggel küzdhet.

Facebook

You May Also Like