Mi az a BARF etetés?

Mi az a BARF etetes

A tudatos etetés nagyon fontos! A BARF (“Born Again Raw Feeders”) etetés a kutyák és macskák egy újfajta etetési módja, ami Amerikából, illetve Ausztráliából indult a közelmúltban.

Lényege az, hogy háziállataink étrendje visszatérjen az ősi, eredeti táplálékhoz, amihez a természetben hozzájutottak. A BARF étrend nem csupán nyershúsból áll, hanem gondosan összeválogatott egyéb tápanyagokból is, amelyek annak idején is megtalálhatóak voltak az állatok táplálékában: zöldség- és gyümölcsfélék, gyógynövények és minden, ami a természetben megtalálható és szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

A BARF etetés előnyei

Sok gazdi rájött, hogy a kutyák megbetegedésének leggyakoribb oka a helytelen táplálkozás vagy ami még rosszabb, a helytelen táplálék maga. Természetesen kutyánként változó, hogy melyiknek mi felel meg leginkább, ezért a BARF etetésre való átállás előtt is érdemes állatorvos véleményét kikérni, azonban akik kipróbálták, mind elégedettek a hatással.

A nyerskosztnak köszönhetően megszűnnek vagy enyhülnek a kutya fogproblémái, egészségesebb lesz a bőrük és a szőrük, kevesebb és szilárdabb lesz a székletük, jobb lesz az emésztésük, csökken az elhízás esélye, magasabb lesz az energiaszintjük, kiegyensúlyozottabb a kölykök fejlődése, megszűnnek az allergiás tünetek és ízületi fájdalmak, valamint hosszabb életűek lesznek.

A BARF etetés hátrányai

A BARF etetésre való átállás alapos felkészülést és tájékozódást igényel a gazdi részéről, hiszen egy igen jelentős és meghatározó változás ez a kutya életében. Egyrészt meg kell bizonyosodni arról, hogy kutyánk képes-e átállni erre az életmódra és egyáltalán szükséges-e számára – ehhez kérjük ki az állatorvos véleményét.

Másrészt tisztában kell lennünk azzal, hogy miből is áll ez a fajta étrend és hogy megbízható helyekről szerezzük be a hozzávalókat, főleg a húst, ami sok esetben baktériumokat tartalmazhat. Egy BARF étrend és etetés lebonyolítása időigényesebb annál, mint amikor egy marék száraztápot adunk a kutyának, azonban sokkal kifizetődőbb és egészségesebb a kutya számára.

Leginkább akkor beszélhetünk hátrányokról a BARF etetés esetében, ha az nem megfelelő módon történik. Akkor emésztési zavarok és hasmenés is előfordulhat, nem beszélve a nem megfelelő ritmusú átállásról, ami minden táplálkozásbeli változtatásnál nagyon fontos szempont. Emiatt nagyon fontos az alapos felkészülés a gazdi részéről.

Facebook

You May Also Like