Kutyák emberre veszélyes betegségei

Kutyák emberre veszélyes betegségei

Háziállatként nevelt kutyáink alapvetően nem terjesztenek emberre is veszélyes betegségeket, azonban elkaphatnak olyan fertőzéseket más állatoktól, melyeket továbbadhatnak nekünk is. Ennek az esélye akkor a legnagyobb, ha nem végzünk el bizonyos óvintézkedéseket. A betegségek többsége könnyen kezelhető, azonban a kisgyermekekre, terhes nőkre, idősekre és a gyenge immunrendszerű emberekre különösen veszélyesek lehetnek.

Miket kaphatunk el kutyánktól?

A kutyák által terjesztett betegségek több módon is bekerülhetnek az emberi szervezetbe: érintés, harapás, karmolás vagy kutyanyál illetve -ürülék által. Leginkább a férges megbetegedések veszélyesek az emberre, így a bolhák által terjesztett galandférges parazitát mi is elkaphatjuk a kutyától, azonban gyógyszeres kezeléssel gyorsan meg is szabadulhatunk tőle.

Egy másik férges megbetegedés a Toxocariasis nevű betegség, amely kutyaürüléken keresztül juthat az emberi szervezetbe. Lázzal, köhögéssel, izzadással, hasfájással és a nyirokcsomók megduzzadásával jár, azonban ezt is gyógyszerrel ki lehet kezelni.

Bizonyos gombás fertőzéseket is elkaphatunk a kutyánktól, amik érintés útján terjednek és az emberi test bármely részén megjelenhetnek, azonban megfelelő gombaölő szerekkel eltávolíthaóak.

Mind közül a legveszélyesebb a vírus okozta veszettség, ami harapás illetve nyál útján jut az emberi szervezetbe, és halálos kimenetelű lehet mind a kutyák, mind pedig az emberek esetében.

Hogyan előzhetjük meg a megbetegedéseket?

Ha betartunk bizonyos lépéseket, akkor könnyen megóvhatjuk mind a kutyusok, mind pedig a saját egészségünket. Ehhez szükséges a kutyák rendszeres beoltatása és féregtelenítése, valamint higiéniai beavatkozások: rendszeres fürdetés és megfelelő szőrápolás.

Gazdiként oda kell figyelnünk a rendszeres és alapos kézmosásra,  kutyaház, fürdőkád, és minden olyan hely alapos tisztítására és fertőtlenítésére, amit lehetőleg gumikesztyűvel végezzünk. Figyeljünk oda, hogy a kutyánk ne érintkezzen idegen, de leginkább vadállatokkal, játék közben ne harapjon vagy karmoljon meg, főleg ha gyerekkel játszik.  A gyerekeket ne engedjük, hogy állati ürülékkel érintkezzenek, ezért a homokozót például mindig takarjuk le, amikor nem játszanak benne.

Ha mindezekre odafigyelünk, minimálisra csökken a megbetegedések esélye. A rendszeres állatorvosnál tett látogatások is hasznosak, hiszen így időben tudomást szerezhetünk egy fertőzésről és gyorsan kikezelhetjük azt, mielőtt még súlyosbodna a helyzet.

Facebook

You May Also Like