Kutyainfluenza? Sajnos létezik és komolyan kell venni

kutyainfluenza

Az influenzás megbetegedést talán nem kell bemutatni senkinek, ám azt kevesen tudják, hogy van egy, a kutyákra veszélyes válfaja. Az idegen kifejezéssel canine influenza néven ismert elváltozás mind közérzetileg, mind testileg rossz hatással lehet négylábú barátodra.

A kutyainfluenza nem új keletű jelenség, a tudósok több mint negyven éve ismerik, orvosi néven H3N8-ként említi a szakirodalom. A H3N8-at egészen 2004-ig kizárólag lovak szervezetében tudták kimutatni, ám ebben az évben egy floridai agár alomban is felfedezték a kórokozók nyomait. A vírus mutálódott, új törzset hozott létre.

Idestova másfél évtized telt el az első, kutyákban kimutatott influenza megbetegedés óta, és a helyzet nem lett jobb. Sőt! A mutálódott törzs – amit H3N2-nek neveztek el – ma már könnyedén terjed az ebek között.

A kutyainfluenza tünetei

Amennyiben a megbetegedés az ebnél látható jelekkel zajlik le, úgy hasonlóak a tünetetek, mint az emberi influenzánál. Orrfolyás, köhögés, tüsszentés, láz és étvágytalanság. Néha azonban előfordulhat – a kutyák mintegy 20 százalékánál – hogy a betegség tünetmentesen zajlik le. (Ez nem azt jelenti, hogy kedvenced nem érzi rosszul magát.)

A legtöbb négylábúnál az influenza 1-2 hét alatt lezajlik, ám egyes esetekben az átlagos légúti fertőzésnél súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet. Az elhanyagolt influenza tüdőgyulladássá alakulhat, ami már súlyos, kockázatos betegség.

A kutyainfluenzát bármelyik kutya elkaphatja, mérettől, fajtától és kortól függetlenül. Azonban a kölykök, az idősebb egyedek, illetve a légzőszervi anatómiájuk miatt a mopszok, francia buldogok, pekingi palotakutyák esetén kiemelten veszélyes lehet ez a betegség.

Hogyan terjed a kutyainfluenza?

Nagyon könnyen. A kutya influenza sajnos roppant fertőző. A vírus a tárgyakon is képes megtelepedni, ezért elég, ha kedvenced egy fertőzött labdát, botot vagy bármi mást vesz a szájába. Rossz hír továbbá, hogy ha a kutyus ki van téve a vírusnak, akkor közel 100 százalék a fertőződés esélye.

Noha eddig nem jelentettek olyan esetet, hogy a kutyainfluenza emberre is átfertőzött volna, azonban nem árt az óvatosság. Különösen a vírusok ijesztően gyors mutálódási képességeit tekintve.

A beteg kutya kezelése

Az emberekhez hasonlóan az influenzás kutyának is nyugalomra, pihenésre és rengeteg folyadékra van szüksége. Biztosíts az ebnek egy ilyen zugot, és gyakran nézz rá. Ha ebeden a megbetegedés jeleit látod, vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal. A szakember esetleg antibiotikum kúrát javasolhat, ha fennáll a gyanúja, hogy a vírus mellett bakteriális fertőzés is kialakult.

Ha kutyádnál bizonyítást nyert az influenza kialakulása, akkor tartsd távol más ebektől. Kerüld a kutyafuttatókat, kutyás parkokat, illetve minden olyan helyet, ahol más blökibe futhattok. Tudom, hogy ezt például egy lakótelepen tartott eb esetében igen nehéz kivitelezni. De igyekezz tekintettel lenni a többi kutyatartóra, amennyire csak lehet, kerüld a tovább fertőzés kialakulásának esélyét.

Figyelem! Soha ne engedd fel az ebet az ágyra, amennyiben bármi jelét látod annak, hogy beteg.

A kutyainfluenza megelőzésére – ahogyan az embereknél is – szerencsére létezik oltás. Külön vakcina kapható a H3N8 törzsre, külön a H3N2-re, illetve létezik egy kombinált oltóanyag, mely mindkét típus ellen alkalmazható.

Ha olyan területen élsz ebeddel, ahol gyakran kerültök más kutyusok társaságába, ott jó választás lehet a beoltás. A vakcina nem feltétlenül akadályozza meg az influenza elkapását, de a lefolyása kevésbé lesz súlyos és kockázatokkal terhelt.

Facebook

You May Also Like