Így ellenőrizd, hogy van-e kullancs a kutyádban

Kullancs

A kullancsok borzasztó kis élősködők, melyek számtalan betegséget hordoznak. Ezek a betegségek bizony mind kutyádra, mind pedig rád nézve veszélyesek lehetnek. Szerencsére a kullancsok nem olyan gyakoriak, hogy folyamatos rettegésben kellene élned miattuk. Az óvatosság azonban arra int, hogy vedd komolyan ezeket a bosszantó élősködőket.

Ahhoz, hogy el tudd kerülni a kullancsok által terjesztett betegségeket, meg kell ismerned, hogy milyen gyakorisággal és mely helyeken szükséges ellenőrizned ebedet. Jól lehet, esőkkel és lehűlésekkel tarkított a nyár, ez azonban nincs kihatással a kullancsok aktivitására. A Journal of Clinical Investigation 2010-ben végzett tanulmánya szerint bizonyos élősködő fajták kifejezetten jól tűrik a hideget.

Milyen betegségeket terjeszthet a kullancs?

A kontinensen több mint tíz betegség terjesztéséért felelősek a kullancsok. Ezek közül a négy kiemelten fontos betegség a Lyme-kór, a kullancsencephalitis, a TIBOLA, valamint a nyúlpestis. Ha valamilyen tünet alakul ki a kullancscsípést követően, azonnal fordulj orvoshoz! Ilyen tünetek lehetnek a csípés környezetében kialakult bőrpír, váladékozó seb, nyirokcsomó duzzanatok.

Tévhit, hogy a kullancs a fák tetejéről esik az emberre, állatra. Valójában az élősködők az aljnövényzetben élnek, és hozzávetőleg egy méternél nem másznak magasabbra. Tévhit továbbá az is, hogy zsírral, krémmel, olajjal bekenve a kullancs magától kimászik.

Ezek az otthoni praktikák gyakorlatilag több kárt okoznak, mint hasznot. A kórokozót ugyanis öklendezésre késztethetik, mellyel a baktériumokat a véráramba juttathatják. Rossz hír, hogy amennyiben a kullancs nem tud megtapadni a kutyádon, úgy képes átvándorolni más háziállatra vagy akár rád is.

Hol és milyen gyakran kell ellenőriznem a kutyámat?

Amennyiben kedvenceddel tettetek egy kiadós sétát a természetben, mindenképp kövesse azt egy rutinvizsgálat. Érdemes ezen túl heti rendszerességgel ellenőrizni az állatot a jobb félni, mint megijedni elvet szem előtt tartva. Mielőtt kirándulni indulsz ebeddel, ajánlott megvizsgálni egy rendszeresen frissített, internetes kullancstérképet.

Dr. Mike Paul állatorvos azt javasolja, hogy a kutya testén az alábbi területekre kiemelt figyelmet fordítsunk a kullancsellenőrzés kapcsán:

  • lábujjak köze
  • fülbelső és fültő
  • áll és nyak alatti részek
  • hónalj és térdhajlat

A fenti felsorolásokon kívül érdemes minden olyan helyet is megvizsgálni, ahol a kullancs megbújhat, elrejtőzhet.

Hogyan védhetem ebemet a kullancsoktól?

A legjobb módszer a prevenció, azaz a megelőzés. Számtalan eszközt találhatsz a boltok polcain, amivel megvédheted ebedet: nyakörvek, spray-k, spot-on készítmények. Ezek mindegyike elfogadható lehet, arra figyelj, hogy a kutya testméretének megfelelő készítményt válassz.

Ha már megtörtént a baj, azaz nem gondoltál a megelőzésre, és a kutyádban kullancsot találtál, akkor gondoskodj minél előbb az eltávolításról. Kerüld az élősködő ujjal, körömmel történő kipiszkálását, összenyomását! Ebben az esetben ugyanis előfordulhat, hogy a kullancs haláltusája közepette még több baktériumot juttat kedvenced szervezetébe. A leggyorsabb és leghatékonyabb módszer a kullancskanál vagy a kullancscsipesz.

A kiszedésnél igen fontos a gyorsaság és a határozottság, így ha bizonytalan lennél, akkor kérd állatorvosod segítségét. Ha beszakadna a kullancs feje, akkor sem kell feltétlenül pánikba esned, a közhiedelemmel ellentétben ez nem eget rengető probléma. Jórészt a kutya szervezete egy kis bőrpír kíséretében kilöki magából az idegen testet.

További hasznos információk a külső és belső kutya paraziták elleni védekezésről és kezelésükről itt találhatók

Facebook

You May Also Like