Hogyan határozd meg a kutyád életkorát?

Öreg kutya

Kutyatulajdonosként bizonyára ismerős neked az az unásig puffogtatott közhely, mely szerint kedvenced valódi életkorát úgy állapíthatod meg, ha évei számát megszorzod héttel. Nos, annyi igazság azért van az állításban, hogy az eb gyorsabban öregszik, mint az ember. A képlet azonban nem ennyire egyszerű. Nézzük a számokat!

Az állatvilágban – néhány példától eltekintve – jellemzően a nagyobb testű állatok hosszabb életet élnek, mint kisebb termetű társaik. (Csak szemléltetésként: egy bálna tovább él, mint egy aranyhörcsög.) A legtöbb kutatás azonban azt támasztja alá, hogy a kutyáknál ez éppen fordítva van, azaz minél termetesebb egy eb, annál rövidebb ideig működnek a biológiai funkciói.

Természetesen a biológián, a fajta jellemzőin és a géneken túl az életminőség is nagyban befolyásolja azt, hogy szőrös barátod mennyi ideig élvezheti a társaságod ebben a világban. A harmonikus családi élet, a mozgás, illetve a táplálék minősége mind-mind kihatással lehetnek egy eb élettartamára. Ahogyan a városi szmog, a nem megfelelő minőségű levegő is.

Hogyan kell kiszámolni egy kutya életkorát?

A kutya életkorának meghatározásánál – a fent leírtakat figyelembe véve – elsődleges szempont az állat termetének meghatározása. Eszerint háromféle méretet különböztetünk meg: kis-, közepes és nagy termetű ebeket. A városi legendával ellentétben az első kutyaév emberi léptékre átszámítva hozzávetőleg 15 esztendőnek felel meg. Ez abból adódik, hogy az ebek az első évükben rengeteget fejlődnek, ami szemmel is látható. 2-5 év között az összes kutyára, termettől függetlenül alkalmazható a hetes szorzó.

Tehát egy ötéves tacskó és egy hasonló korú német dog is emberi évekre történő kalkuláció szerint hozzávetőleg 36 évesnek számít. A hatodik évben és az ezt követő esztendőkben a kis termetű ebek életkorához 4-et, a közepesekéhez 4-5-öt, a nagyokhoz pedig 5-6-ot kell hozzáadnunk. Mint az a számokból is kitűnik, a számítás csak becslés, ugyanis tökéletes mértékben lehetetlen emberi évekre konvertálni a blökik életkorát.

Mi van, ha nem ismert az eb születési éve?

Örökbe fogadott kutyáknál a leendő gazdinak sokszor fejtörést okoz meghatároznia az eb valós életkorát. Ennek eldöntésében az állatorvos a segítségedre lehet, de mutatok néhány támpontot, ami utat mutathat az eligazodásban.

A fogak állapota

  • 8 hetes korig: Az összes tejfog jelen van, a fogváltás még nem kezdődött meg.
  • 7 hónapos korig: Lezajlott a fogváltás, a maradandó fogak tiszták és egészségesek.
  • 1-2 éves kor között: A fogak ritkábbak, a hátsó fogakon foltokban sárgás elszíneződés figyelhető meg.
  • 3-5 éves kor között: Megjelennek a fogkövek, a szuvasodások, foghibák.
  • 5-10 éves kor között: Feltűnő fogkopások, ínybetegségek, gyulladások lehetnek jelen
  • 10-15 éves kor között: A fogak nagyobb része elhasználódott, jelentős a fogkőképződés, fogvesztés.

További külső jegyek

  • Ősz szőrszálak jelenléte a pofa körül
  • Laza bőr
  • Merev, nehezen hajló lábak

Ezek a szemmel látható jelek egy kutya életkorának vizsgálata során. Az állatorvos azonban a csontokon, ízületeken, izomzaton és a belső szerveken végzett vizsgálatok alapján még pontosabb kormeghatározásra is képes.

Végezetül pedig fontos ismét aláhúzni, hogy a kutya korának emberi évekre történő átszámítása hozzávetőleges eligazodást ugyan adhat, de várható élettartamát semmiképp ne keverd össze a humán számokkal. Figyelj a megfelelő étrendre, a rendszeres mozgásra, a kiegyensúlyozott családi légkörre, és akkor még hosszú ideig élvezheted ebed társaságát.

Facebook

You May Also Like