Hogyan ellenőrizzük gazdiként a kutya jóltápláltságát és testsúlyát?

A kutya egészségének a folyamatos figyelése szinte a legfontosabb abban az esetben, ha saját kutyát tart. Ha a kutya túlsúlyos vagy túl sovány, akkor ez növelheti az egyes betegségek és fertőzések kockázatát, és akár a kutyák életének hosszát is csökkentheti.

A háziállatok között manapság rengeteg az elhízott állat, ami a kutyákra is vonatkozik, ezért a kutyatulajdonosok mindent meg kell tegyenek annak érdekében, hogy a kutyájuk formában maradjon.

Rengeteg gazdinak van saját súlyellenőrző készüléke, amivel mindig számon tudja tartani a kutya súlyát, viszont ha nem szeretne készülékekre költeni, akkor a sajt kezével is felmérheti kedvencét.

Az első és legegyértelműbb hely a kutya testén, ahol felmérheti a súlyát, az a bordák része. Tegye ujjait tehát a kutyus bordájára a mellkas mindkét oldalán, az irány pedig legyen a fejüktől a farkukig.

Ilyenkor éreznie kell a kutya bordáit, valamint egy vékony izomréteget a bordákon, viszont a bordák nem szabad, hogy láthatóak legyenek, és nem jó az sem, ha ön puszta kézzel érzi őket, mert az azt jelenti, hogy a kutya alultáplált.

Nagyon fontos, hogy érezze is a bordákat ne csak nézze őket, mert a legtöbb kutyus esetében a bordákat eltakarja bundájuk. Ha tehát a kutyus túl sovány, akkor hegyesnek, élesnek és görcsösnek is érződhet a borda, amennyiben ön végighúzza a kezét a kutya mellkasán.

Abban az esetben, ha a kutya túlsúlyos, akkor nehezen fogja kezével érezni a bordákat hiszen ezeket el fogja takarni a zsír, illetve az izom. Minél nagyobb erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy szabad kézzel érezze a bordákat, annál túlsúlyosabb a kiskedvence.

Most pedig helyezze kezeit a kutyus gyomrára és figyelje meg a hasat oldalról. A kutya gyomra alacsonyan kell kezdődjön ahol találkozik a szegycsonttal a bordák alatt. Aztán a hasnak magasabbra kell emelkednie hátulról a csípő felé ha ön mindkét oldalán végighúzza majd a kezét.

Ha a kutyus hasa lassan leereszkedik és csüng, akkor ebből tudhatja, hogy túlsúlyos. Emellett a kutya derekánál is ellenőrizni lehet, hogy túlsúlyos-e, csak annyi a dolga, hogy lenéz a kutya derekára.

Ilyenkor azt látja, hogy a kutya derék része sokkal keskenyebb mint a mellkas és a borda szélessége. Az ideális testállapot jele az, ha a kutyusnak széles mellkasa és keskenyebb dereka van. Így tudja tehát a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy milyen egészségi állapotban van kutyája.

Facebook

You May Also Like