Hasznos tippek a karomvágáshoz, azaz kutyapedikűr otthon

Karomvágás

A kutyatartók egy jelentős része viszolyog attól, ha kedvence karmait vissza kell vágnia. Tartanak, hogy fájdalmat vagy sérülést okoznak az állatnak, félnek, hogy kezük nem elég biztos. Pedig az ebpedikűr nem ördögtől való, és egy kis gyakorlással könnyedén magabiztos rutin szerezhető e téren. Mutatom, hogyan állj neki.

Azokban a kutyás családokban, ahol kisgyermek is van, nem okoz gondot a négylábú kedvenc karmainak rendszeres ápolása. A gazdi hozzászokott, hogy a gyerkőc körmeihez hasonlóan az eb karmait is néha szükséges visszavágni. Persze, elfogadható, ha egy gazdi nem elég biztos magában, ilyenkor érdemes felkeresni az állatorvost vagy a kutyakozmetikust.

Noha sok gazdi egyszerűen nem vesz tudomást róla, de el kell fogadni, hogy az eb karmainak ápolása elengedhetetlen. Egyes kutyatartók azt hangoztatják, hogy az ebek háziasítása ellőtt nem létezett pedikűr, így napjainkban is megvannak nélküle. Ez valóban így van, de ha mi emberek meg tudjuk előzni, hogy kedvencünk hosszú karma beszakadjon azért, mert a padlószőnyegbe vagy a drótkerítésbe akad, akkor miért is ne tennénk? Ha el tudjuk kerülni, hogy a betonon, aszfalton járástól begyulladjon a karomágy, akkor miért is ne tennénk?

A kutyapedikűr lépései

Hasznos lehet, ha a művelet előtt kissé kifárasztod kedvencedet. Jól futtasd meg vagy játssz vele sokat. Egy izgága, energiától túlfűtött állat karmait sokkal embert kívánóbb feladat levágni.

Kerüld az etetést követő karomvágást! Egyrészt te sem szereted, ha evés után zaklatnak, másrészt ebed sokkal inkább motiválható lesz egy-két jutalomfalattal.

Kérj segítséget! Míg a partnered eltereli az állat figyelmét, addig te maximálisan a karomvágásra tudsz koncentrálni.

  • Ülj a blöki mellé, majd óvatosan emeld fel az egyik mancsát. Ha az állat hosszabb bundájú, akkor kissé told hátra a karmot fedő szőrt.
  • Mindig a kutya méretéhez megfelelő karomvágó ollót válassz! Ha nem vagy biztos a megfelelő méretben, kérd az eladó segítségét.
  • Figyeld meg az állat karmát! Minden egyes karom felső részén vérerek találhatók. Igyekezz ezeket a vérereket elkerülni a pedikűr során, ugyanis ezek sérülése fájhat az állatnak. Ha a kutyád körme fehér, akkor a vérerek a rózsaszínűbb részben találhatók. Mindig a rózsaszín rész alá vágj egy kicsivel, így biztosan nem okozol fájdalmat. Ha ebed karma fekete, akkor a véreres részt nem fogod látni. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy heti rendszerességgel lereszeled a karomvégeket.

 

Fontos, hogy ne ess pánikba, ha kedvenced karma vérezni kezd. Nyugodj meg, nem történt tragédia, sok eb észre sem veszi. Halkan beszélj a kutyához, simogasd, nyugtasd meg. Használj sebhintőport, az hamar elállítja a vérzést.

Amiket kerülj a karomvágás során

A kutyapedikűr nyugodt gazdát és biztos kezet kíván. Épp ezért ne bizonytalankodj, ne legyél feszült, ne sziszegj, ne jajgass. Kedvenced meg fogja érezni rajtad a nyugtalanságot, és ezáltal ő is nyugtalan lesz. Mindig jutalmazd a kutyát, így kellemes élménnyé teheted neki a karomvágást. Vannak olyan ebek, akik a dicséret, a simogatás és a jutalomfalatok miatt egyenes várják a karomvágás rituáléját.

Soha ne büntesd azért a blökit, mert a padikűr során nem működik együtt. Ez rossz beidegződéshez vezethet, kutyád pedig egész hátralévő életében viszolyogni fog a karomvágástól. Ha az eb fél, akkor először csak egy körmöt vágj le, és függeszt fel aznapra a pedikűrt. Másnap fogj neki újra.

A legjobb, ha már kölyökkorban hozzászoktatod kedvencedet a rendszeres karomvágáshoz. A legfontosabb szabály pedig az, hogy te nyugodt maradj a művelet során. A kutyakozmetikus és az állatorvos is valamikor elsajátította a karomvágás mesterségét, te miért ne tudnád?

Facebook

You May Also Like