Az élelmiszerallergia kialakulása a kutyáknál

Ételallergia

Az ételallergia a kutyáknál heveny bőrpírt, szőrhullajtást, viszkető érzést, hányást, hasmenést és levertséget okozhat. A jó hír az, hogy viszonylag egyszerű a kezelése, amennyiben a tünetek alapján kimutatásra kerül. Kedvenceden a diagnózis során élelmiszerteszteket végez az állatorvos, ami egy egyszerű és fájdalommentes eljárás.

A bőrelváltozást okozó élelmiszerallergia hozzávetőleg 15 százalékot tesz ki a teljes, ételre érzékenyen reagáló állatok közül. Sajnos gyakran előfordul, hogy a tünetekből a gazdák más betegséget feltételeznek, és különböző bolha-, kullancsirtó szerekkel kezdik kezelni az állatot.

Ha kedvenced bőrén felhámlást (vakarás következtében), pirosodást, foltosodást, szőrrágást, szőrtépést tapasztalsz, haladéktalanul vedd fel a kapcsolatot az állatorvosoddal!

Az ételallergia fajtától, nemtől és kortól függetlenül bármelyik ebnél kialakulhat. Tévhit, hogy az allergia kizárólag egy új élelmiszertől állhat be, olyan táplálék is kiválthatja, amelyet a kutya már hosszabb ideje fogyaszt.

Az ételallergia kialakulásának okai

Az orvostudomány jelen állása szerint élelmiszerallergia két esetben alakulhat ki kedvencednél.

  1. Immunreakció: Az esetek túlnyomó részében fehérjére (csirke, marha, tejtermék, tojás) adott immunreakció a felszívódás során.
  2. Élelmiszer-intolerancia: Az eb egyes ételeket nem tud megfelelően megemészteni. Ez gyakorta hányást, puffadást, hasmenést vált ki az állatból.

Az ételallergia megállapítását követően az állatorvos meghatározza, hogy pontosan melyik az az élelmiszer, mely gondot okoz az ebnél. Sajnos ez hosszú folyamat is lehet, de légy türelmes, és mindig tartsd be az orvos utasításait.

Az új fehérjéket tartalmazó étrend

Ennél az étrendnél arra számíthatsz, hogy olyan fehérjeforrásokat szükséges négylábú barátod táplálkozásába iktatnod, melyeket még soha nem evett. Ilyenek lehetnek a kacsa, vadhús vagy a nyúl. Tapasztalatok szerint ez a típusú étrend igen hasznos lehet, a gazdák azonban előszeretettel hágják át a szabályait. Elég ugyanis egy jutalom- vagy asztalról leeső falat ahhoz, hogy az orvost a kontroll alkalmával félrevezesse.

A másik probléma az új fehérjéket tartalmazó étrenddel, hogy a fehérjék egyre gyakrabban nem újak a kutyád számára. Mit is jelent ez pontosan? A kutyaeledelt gyártó cégek igen gyakran keverik a különböző húsokat a receptjükben. Tehát hiába is van a dobozra az írva, hogy nyúlhús, adalékanyagként előfordulhat, hogy csirkét is tartalmaz.

A harmadik probléma ezzel a típusú étrenddel a keresztszennyeződés. Ez azt jelenti, hogy ha egy üzem – hogy maradjunk a fenti példánál – nyulas- és csirkés kutyaeledelt is állít elő egy helyiségben, akkor óhatatlanul kerül az egyikből a másikba. Az allergiás reakció kiváltásához pedig elég egy milligramm élelmiszer is.

Mindig tarts be az orvos utasításait, a kutyád egészsége a tét

Kedvenced tünetmentességéhez, harmonikus életkörülményeinek visszaállításához te is hozzájárulhatsz, ezért tartsd szem előtt az alábbiakat:

  • Ne etesd a kutyát más élelmiszerrel, mint az előírt.
  • Ne koplaltasd, ne használj más kezelést, mint az előírt.
  • Bármennyire is nehéz, soha ne adj emberek számára készült ételt az ebednek.
  • Ne adj a kutyának ízesített csontot, játékot, fogkrémet.
  • A séták alkalmával ne engedd az ebet vadászni. Jobb, ha ilyenkor pórázon tartod.

Végül néhány praktikum, amivel segíthetsz négylábú barátodnak átvészelni ezt a kemény időszakot. Az esszenciális zsírsavak segíthetnek a szőr helyreállításában. A hipoallergén fürdők megnyugtatják a viszkető, égető bőrt. Egyes elméletek szerint a probiotikumok segíthetnek az élelmiszerallergia megelőzésében és kezelésében.

Facebook

You May Also Like