A kutyák elhízásának okai és veszélyei

Elhízás

Az állatok elhízása riasztó méreteket öltött a fejlett országokban. Ahogyan az Egyesült Államokban, úgy Európa országaiban is megfigyelhető, hogy a túlsúlyos gazdák háziállatai is komoly hízási problémákkal küszködnek. A stressz és fájdalom, a szív- és légúti betegségek, a cukorbetegség vagy a lerövidült élettartam csak néhány olyan ok, amiért komolyan kell venned kedvenced megfelelő táplálását.

A közelmúltban végzett vizsgálatok rámutattak, hogy a szervezetben lerakódott zsír olyan anyagokat választ ki, melyek gyulladást okoznak, és befolyásolják a test hormonháztartását. Mivel a kutyát gyakran családtagként kezeli a gazdája, így az étrendjét is hajlamos a családhoz igazítani. Azaz nagyon sok háztartásban a négylábú azt eszi, amit az emberek. Ez pedig nagy hiba, hogy mást ne mondjak, akár végzetes is lehet.

A kulcs a megfelelő mennyiségű kalória bevitele

További problémát jelent, hogy a blöki akkor és addig eszik, amikor és ameddig a táljában étel van. Az emberi eledel ugyanis nagyon kellemes ízű lehet az állatnak, így akkor is táplálkozni fog, ha nem éhes. Ezért nagyon fontos, hogy figyelj a megfelelő mennyiségű kalória bevitelére. A neten számtalan táblázatot találsz a testtömeg / kalóriaigény kiszámolását illetően.

A hangsúly pedig a megelőzésen legyen! Ha folyamatosan és következetesen odafigyelsz kedvenced testsúlyára, akkor nem csak komoly betegségek kialakulásától óvhatod meg, de boldog és kiegyensúlyozott életet biztosíthatsz neki.

Kutyád nem képes arra, hogy a tükörbe nézve megállapítsa: a télen felszaladt néhány kiló, itt az ideje a fogyókúrának. Ezért ebed testsúlyának kontrollálása teljes mértékben a te kezedben van. Ezt pedig vedd nagyon komolyan!

Elhízásra hajlamos fajták

Noha a túlsúly az összes kutyafajtát érintheti, néhányuk kiemelt figyelmet igényel a gazda részéről. Ilyenek a labrador kutyafajták, a golden retriverek, a tacskók, a shetlandi juhászkutyák, a basset hound, a spánielek és néhány terrier.

A kóros elhízás okozta betegségek és egészségügyi kockázatai

A pajzsmirigy alulműködése
A hipotireózis lassú metabolizmushoz vezethet, és leginkább a középkorú, valamint idősebb kutyáknál diagnosztizálható. A tűnetek között felfedezhető a rossz szőr- és bőrállapot, fülfertőzés és idegrendszeri problémák. A pajzsmirigy alulműködését vérvétellel diagnosztizálják, kezelése gyógyszerekkel történik.

A Cushing-szindróma
Ezt a betegséget hormonzavar okozza, mely a kortizol túltermeléséhez vezethet. A Cushing-kór gyengíti az izmokat, mely mozgáshiányt eredményezhet. A mozgáshiány pedig önmagában a túlsúly fokozója lehet. Tünetei közé tartozik az indokolatlanul sok evés, ivás, alvás, az állat fogékonyabbá válik a fertőzésekre. Diagnosztizálása vérvétellel, kezelése gyógyszeresen, esetleg műtéti úton történik.

Az inzulinóma
A hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeinek daganatos elváltozása. Tünetei közé tartozik a folyamatos éhségérzet, a gyengeség.

A cukorbetegség
Ez a fajta betegség meglehetősen gyakori a középkorú ebeknél. Ahogyan az embereknél, a kutyánál is hasonló a betegség lefolyása: a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni. Ebből kifolyólag az eb a magas vércukorszint ellenére is éhezik. A diagnózis felállítása vérből vagy vizeletből történik. A betegség kezelését inzulinnal és rostban gazdag étrenddel végzik.

Az elhízás téves jelei

Érdemes egy bekezdést szentelni a tévesen megállapított túlsúlyra is. Egy daganat a hasban, egy megnagyobbodott szerv, illetve néhány vizesedéssel járó betegség az elhízás látszatát keltheti. Ezért bármilyen súlyváltozást – legyen az indokolatlan fogyás vagy hízás – tapasztalsz kedvencednél, haladéktalanul keresd fel az állatorvosod a betegségek kizárása vagy a kezelés megkezdése érdekében.

Facebook

You May Also Like