Klikker – a hatékony tanítási segédeszköz

A kutyák tanítása és nevelése rendkívül sok időt, türelmet és energiát igényel a gazdik részéről. A klikker nevű apró, de annál hatékonyabb segédeszköz ebben segíthet nekünk, megkönnyítve a kommunikációt és a tanulási folyamatot.

Hogyan működik?

A klikker egy kulcstartószerű kis műanyag doboz, ami nyomásra („klikkelésre”) egy jellegzetes rövid, kattanó hangot ad ki. Ezzel a hanggal taníthatjuk meg kutyánkat a különböző aktivitásokra, melyeket elvárunk tőle, de mindenek előtt arra kondicionálhatjuk vele, hogy a hangról a jutalomra asszociáljon. Mert minden alkalommal, amikor a klikkert használjuk, rögtön jutalomfalat következik.

A klikker tulajdonképpen arra szolgál, hogy félreértések nélkül, gyorsabban taníthassuk kutyánkat. Hiszen a kutyusok annyira jó megfigyelők, hogy ha mondunk nekik valamit, akkor különböző hangnemben és hanglejtésben tesszük azt, amire a kutyák felfigyelnek és esetleg nem arra asszociálnak, amire szeretnénk, hiszen hangunk félrevezetheti őket. Erre jó a klikker, ami mindig ugyanazt a semmivel össze nem téveszthető hangot adja ki, azonban nagyon tudatosan és következetesen kell használnunk azt is.

Hogyan és mikor használjuk?

A klikkernek csak a tanulási folyamat kezdetén van szerepe, akkor azonban nagyon fontos. Először is azt kell megszoktatnunk a kutyával, hogy a klikker hangjára reagáljon és ne keltsen benne negatív érzést. Ezért kellenek a jutalomfalatok. Minden klikkelést jutalomfalat követ. Ezt pár napig meg kell ismételni ahhoz, hogy a kutyában kialakuljon a szükséges reflex. Ha mindez sikeresen megtörtént, akkor jöhetnek a különböző „mutatványok”, melyeket a klikkerrel könnyedén megtaníthatunk neki, de egyszerre csak egyet. Miután sikerül egy-egy tevékenységnek berögzülnie a klikker hangjának és az azt követő jutalomfalatnak köszönhetően, el kell kezdeni bevezetni a vezényszavakat, amik fokozatosan átveszik a klikker szerepét.

Fontos arra odafigyelnünk, hogy a kutyában ne keltsen negatív érzéseket a klikker hangja, hiszen vannak olyan kutyák, akik félnek tőle vagy megijednek a hangjától. Ez esetben tompíthatjuk a hangot valamilyen anyaggal és kikísérletezhetjük, hogy hogyan felel meg kutyánknak leginkább. Arra is figyeljünk oda, hogy milyen jutalomfalatokat adunk neki, hiszen a cél nem az etetés, hanem az örömszerzés, önbizalomnövelés és nem utolsó sorban a tanítás. Ha nehéz ételeket és sokat adunk neki, elhízás lesz a vége. Könnyed, kicsi falatokat válasszunk, amiket nem kell rágni, így nem kell megvonnunk tőle a nap végén a vacsoráját.

Facebook

You May Also Like