A marad vezényszó megtanítása a kutyánknak

Marad vezényszó

Minden kétség felett áll, hogy egy jól nevelt eb ismérve a marad vezényszó végrehajtása. Már csak azért is, mert a közlekedés során a gazdi és a kutya biztonságát egyaránt szolgálja. Mint minden parancshoz, a marad vezényszóhoz is kell némi türelem a részedről.

A marad utasítás elsajátítása kissé nehezebb feladat a kutya számára, mint az előzőekben leírt ül és fekszik parancsok megtanulása. Ennek egyszerűen az az oka, hogy amíg az előző két gyakorlat tanulása során kedvenced mellett tartózkodhatsz, addig a maradnál szükségszerűen el kell távolodnod tőle.

Minél hosszabb ideig kéred az ebet a vezényszó tartására, annál több lehet a zavaró tényező, ami kizökkentheti a koncentrációból. Ez később persze finomodni fog. Ha megérti a kutya, hogy mit vársz tőle, már csak egy kis gyakorlás kérdése az új ismeret elsajátítása.

Mivel a gyakorlat a nehezebben elsajátítható feladatok közé tartozik, légy türelmes és elnéző kedvenceddel. Fontos, hogy ne szegjék kedved a kezdeti időkben esetlegesen előforduló kudarcok. Amíg nincs meg a biztos alap, ingerszegény helyen gyakoroljatok, és tartózkodj az eb mellett.

A marad vezényszó elsajátítása

A vezényszó elsajátításának előfeltétele az ül, vagy a fekszik parancs ismerete. Ez elengedhetetlen lesz, hiszen egyrészt a kutyának tudnia kell, hogy elkezdődött a foglalkozás, másrészt ez a két testhelyzet, amiben nyugodtan tud rád figyelni.

Ahogy a fentiekben is említettem, a biztos alapok megteremtéséhez válassz egy csendes, senki által nem zavart helyet. Célszerűen egy szobát, hátsó udvart, garázst. A lényeg az, hogy minden zavaró tényezőt igyekezz kizárni.

Készítsd be néhány jutalomfalatot a zsebedbe, és indulhat az óra! Ültesd vagy fektesd le az ebet, majd helyezkedj el mellette. Vegyél a kezedbe egy jutalomfalatot, és összezárt öklödet tedd az eb elé a földre. Ezzel le tudod kötni a figyelmét, így elkerülheted a felugrálást.

Miután az eb néhány másodpercig megtartotta a testhelyzetet, mondd ki a marad vezényszót. Eleinte vélhetően a markodban lévő jutalomfalat fogja lekötni a figyelmét, de lassan-lassan össze fogja kötni, hogy akkor kapja meg a ropogtatnivalót, ha türelmes.

Ha az ebed már képes megtartani a testhelyzetet, és türelmesen kivárni amíg hozzájut a jutalomfalathoz, itt az ideje szintet lépni. Elkezdhetsz egy kissé távolodni kedvencedtől. A kulcsszó a fokozatosság, eleinte karnyújtásnyira, majd egy lépésre és így tovább. Pár méter távolságból a gyakorlat helyes kivitelezését követően hívd magadhoz az ebet, és így add neki a jutalomfalatot.

Az állat vehemenciájától függően néhány napig (de lehet, hogy hétig is), maradjatok továbbra is csendes helyen, a gyakorlat során lássátok egymást. Később érdemes nehezíteni, és a megtanultakat például több ember jelenlétében is kipróbálni. Sőt, a marad vezényszó igazán nehezített pályája az, amikor az ismeretanyag elsajátítása már annyira biztos, hogy a gazdi kiléphet a kutya látóköréből.

Tippek az oktatás megkezdéséhez

1; A tanulásra az ideális időpont egy laza játékot követően jön el. Ilyenkor a kutyád felesleges energiái már elszálltak, jobban képes koncentrálni.

2; Az oktatás akkor optimális, ha kedvenced már egy kicsit éhes. A jutalomfalat reményében így készségesebben fogja a feladatokat végrehajtani.

3; A gyakorlatok ne nyúljanak túl hosszú időre. Egyrészt bizonyos, hogy a kutya figyelme lankadni fog, másrészt fontos, hogy a képzés boldog időszakként rögzüljön a fejében. Elég napi egy-két alkalommal 5-10 percnyi időt foglalkozni vele.

Facebook

You May Also Like