A fekszik vezényszó megtanítása a kutyánknak

A fekszik vezényszó megtanítása a kutyánknak

A múltkoriakban elsajátítottuk az ül vezényszó megtanítását ebünknek. Megmutattam, hogy egy egyszerű mozdulat segítségével hogyan bírhatod rá blökidet a mozdulat kivitelezésére. Amennyiben az előző lecke kimaradt vagy feledésbe merült, úgy ajánlatos azt elsajátítani, felfrissíteni. Ugyanis a fekszik vezényszó alapjaiban az ül parancsra épül.

Amennyiben négylábú pajtásodnak már nem okoz nehézséget utasításodnak megfelelően – és bármilyen körülmények között – letennie a hátsóját, úgy egy szinttel feljebb léphetünk. Habár a fekszik parancs kissé nehezebb tananyag lehet a kutyádnak, ennek ellenére elmondható, hogy az alapvető vezényszavak között tarthatjuk számon. Nem is lehet kérdés, hogy egy jól nevelt eb ismeri a fekszik parancsot.

Hasznosítsd az ül parancsnál tanultakat

Az alapmozdulat az legyen, hogy ültesd le a kutyát magaddal szemben. (A legtöbb parancsszónál az ül legyen az alaphelyzet! Egyrészt ebből a testhelyzetből könnyedebben végzi el például a fekszik, marad, pacsit stb. vezényszavakat. Másrészt megszokja, hogy ebben a testhelyzetben rád figyeljen, hiszen további utasítások következhetnek.)

Ezt követően vegyél a kezedbe egy jutalomfalatot, és mutasd meg az ebnek. A finomságot emeld az orrához, majd lassan engedd le a földre. Fontos, hogy a falatot ne engedd el, végig ökölbe szorított kezedben legyen, ellenkező esetben ülő helyzetben le tud hajolni érte.

Ha olyan óriási szerencséd van, hogy blökid elsőre követi az orrával a falatot, és azonnal le is fekszik érte, add oda neki a jutalmát, mondd ki a vezényszót, majd dicsérd meg. Sajnos – leginkább nagyobb testű, hosszabb lábú kutyáknál – az a tapasztalat, hogy eleinte az állat ülő testhelyzetben lehajol, és az orrával bökdösi zárt tenyeredet a jutalomért.

Mit tehetsz, ha a kutyát nem bírod semmiképpen rávenni a vezényszó kivitelezésére?

Ha a fent leírtakkal szembesülsz, azaz szőrös barátod megmakacsolja magát, akkor muszáj lesz egy kis fondorlathoz nyúlnod. Az alap mozdulatsor marad, tehát ültesd le a blökit, mutasd meg, majd vidd lefelé a kezedben tartott jutalomfalatot. Amikor kezed leér a földre, akkor finoman kezdd a lapockájánál lenyomni a kutyát. (Figyelem! Valóban könnyedén nyomjad, nehogy egy fájdalmas momentummal örökre elvegyük a kedvét a tanulástól. A mozdulat inkább figyelemfelkeltés mintsem erőkifejtés legyen.)

Apróbb testű kutyáknál kísérletezhetsz az alábbi módszerrel is. Ül pozícióban fogd meg az eb két mellső lábát, majd felemelve és óvatosan előre húzva helyezd a blökit fekvő testhelyzetbe. Tartsd meg, mondd ki a fekszik vezényszót, majd jutalmazd meg.

Érdemes fizikai okokat is keresni abban az esetben, ha kedvenced nem akar lefeküdni. A rövidszőrű ebeknek ugyanis elképzelhető, hogy diszkomfort érzetet okoz a hideg padló. Ilyenkor vidd át a kutyát egy másik helyiségbe, és ott próbáld megtanítani neki a mozdulatsort.

Amennyiben négylábú barátod már megbízhatóan kivitelezi a fekszik vezényszót, úgy próbálkozz meg a pozíció megtartásával. Ezt úgy gyakorolhatod, hogy a jutalomfalat átadását késlelteted a vár, illetve marad szavak hangoztatásával.

Mint láthatod, a vezényszó precíz elsajátítása kissé időigényesebb feladat. Mozgékonyabb, hevesebb vérmérsékletű kutyáknál némileg több türelmet igényel a gazdiktól, azonban korántsem kivitelezhetetlen.

Ahogyan azt az előzőekben is leírtam, csak addig foglalkozz az állattal, amíg a tanítást játéknak, a gazdival közösen töltött időnek fogja fel. Ha érzed, hogy kedvenced fárad, fejezd be aznapra az okítást. Így bizonyosan nem szeged kedvét, más alkalommal is boldogan a rendelkezésedre fog állni, és készséggel fogja elsajátítani az új ismereteket.

Facebook

You May Also Like