A kutyaiskolák haszna

A kutyaiskolák haszna

Akinek van kutyája, az bizonyára tudja, hogy nagyon fontos bizonyos alapvető dolgokra megtanítani a kutyát annak érdekében, hogy megóvjuk az esetleges veszélyektől és megtanulja, hogy mit szabad csinálnia és mit nem. Ezen kívül mentális fejlődése szempontjából is fontos a tanulás. Azonban nem minden gazdinak van türelme, ideje vagy hajlama arra, hogy egyedül tanítsa háziállatát, ami valóban sok idő- és energiabefektetéssel jár. Ekkor jönnek képbe a kutyaiskolák.

Miről is szól egy kutyaiskola által nyújtott képzés?

Bár a kutyaiskolában alapvetően a kutya az, akinek megtanítanak bizonyos dolgokat, de valójában a gazdát ugyanúgy képzik közben, mint kutyáját. Megtanítják kutyát és gazdát kommunikálni egymással és hatékonyan együttműködni a kutya ösztöneinek, igényeinek és szükségleteinek megfelelően.

A kiképzés konkrét célja megtanítani a kutyát arra, hogy minden körülmények között pontosan végrehajtsa a gazdája utasításait. Ugyanakkor a gazdinak azt kell megtanulnia, hogy hogyan utasítsa kutyáját a megfelelő eredmény elérése érdekében. Ezt különböző módszerekkel érik el a kutyaiskolában, a különböző fajta és személyiségű kutyák igényeinek megfelelően.

A kutyaiskolák módszerei

Természetesen a legelterjedtebb módszer a pozitív megerősítéses és a klikkeres módszer. Ekkor jutalmazással erősítik meg a kutyában a végrehajtott feladat helyességét. Azonban figyelni kell arra, hogy milyen jutalomfalatot adunk a kutyának és mikor. Először is rögtön a feladat végrehajtása után kell ezt megtennünk, másodszor pedig jóllakott kutya esetében nem működik ez a módszer.

Egy másik módszer az ösztönszerű módszer, amikor mechanikus ingerekkel alakítják ki a kutyában a feltételes reflexet. Ilyen, amikor az „Ül!” vezényszót követően kézzel lenyomják a kutya hátsóját. Az ellentétesen ható módszer az ösztönző és a jutalmazó keveréke. Ez az egyik leghatékonyabb, ennek következtében a kutya gyorsan képessé válik bonyolultabb feladatok végrehajtására is.

Az utánoztató módszer leginkább kiegészítésre alkalmas az eddig felsoroltak mellé. A kevésbé képzett kutyák képzettebb társaik példáját követve tanulnak meg feladatokat végrehajtani.

A kutyaiskola nem csupán a feladatok elsajátítására és a kutya-gazdi kapcsolat megerősítésére alkalmas, hanem a kutyák szocializációját illetően is. Az olyan iskolákban, ahol csoportosan folyik az oktatás, a kutyák megtanulnak más kutyák társaságában viselkedni és a külső, ingerekben gazdag hatások ellenére is szót fogadni.

Facebook

You May Also Like