Mielőtt kiskutyát fogadsz magadhoz

Kiskutya befogadása

Azt megelőzően, hogy egy háziállattal osztanád meg az otthonod, érdemes feltenned magadnak néhány kérdést. Legyen szó kutyáról, macskáról, hörcsögről vagy papagájról, gondolkozz el rajta, hogy lesz-e elég időd, energiád és pénzed rá. Ha mind a három felvetésre igen a válasz, akkor készen állsz a befogadásra.

Menhely vagy tenyésztő?

Ezt a kérdést neked kell eldöntened, de ha nincs kifejezett igényed, akkor a menhelyről adoptált kutyus befogadására sarkallnálak. Rengeteg hűséges, hálás és jobb sorsra érdemes eb vár meleg otthonra, így amellett, hogy új társra találsz, még egy életet is megmenthetsz. Mi lehet ennél nemesebb cselekedet?

Ha pedig a tenyésztőt válaszod, akkor – akár többször is – látogasd meg a kennelt a döntés előtt. Ismerkedj meg az alommal, a szülőkkel és nézz utána a tenyésztőnek. Lehetőleg olyan ember mellett dönts, aki nem értékesít viszonteladónak vagy állatkereskedésnek. Egy jó tenyésztő egész életén át szívén viseli a gazdát cserélt állatok sorsát, így ne lepődj meg rajta, ha néha napján felhív majd és kedvenced hogylétéről kérdez.

Így készülj fel a kölyök érkezésére

Az új jövevény hazahozatala előtt szükséged lesz némi előkészületre. Ezzel nem csak a kiskutyának segítesz, de a saját válladról is leveszel némi terhet. Ezek a legfontosabb kellékek és elintéznivalók:

 • Állatorvos
 • Póráz és nyakörv
 • Biléta az állatorvos és a te telefonszámoddal
 • Kutyatál (vizes és tápos)
 • Az eb életkorának megfelelő tápszer
 • Fekhely
 • Szállító doboz
 • Kefe
 • Játék (leginkább rágható)

Akárcsak a gyermek érkezésénél, a kutyánál is biztonságossá kell tenned az otthonodat. Készülj fel rá, hogy kedvenced amit elér, azt meg fogja nyalni, kóstolni, rágni.

 • Ne hagyj a földön elektromos vezetékeket, kábeleket. Ha nem tudod elérhetetlen magasságba tenni, használj kábelcsatornát.
 • Ne hagyj a földön vagy elérhető közelségben tisztító- és egyéb vegyszereket, motorolajat, fagyállót vagy gyógyszereket.
 • Szerezz be egy olyan szemetest, amit nehéz felborítani.
 • A jövőben ügyelned kell a nyitva hagyott ajtókra, ablakokra is.

Figyelj a kutyatáp kiválasztásánál

A kiskutya optimális fejlődésének szempontjából elengedhetetlen az életkorának megfelelő táp kiválasztása. Ennek az az oka, hogy a növésben lévő kölyöknek több fehérjére és kalóriára van szüksége, mint egy felnőtt állatnak. Nem utolsó szempont az sem, hogy egy kiskutyának még gyengébb az állkapcsa, így a falatok megrágása is kihívást jelent neki.

Talán nem kell külön hangsúlyozni, hogy a kölyköknek is fontos a folyadékpótlás, azért gondoskodj róla, hogy mindig legyen friss víz a tálkájában.

Bent vagy kint?

Attól függetlenül, hogy leendő ebedet a kertben vagy a lakásban fogod tartani, elengedhetetlen a rendszeres és minőségi együttlét. Sétára, mozgásra a kertben tartott kutyáknak is szükségük van, így ezzel számolja a befogadásnál.

Noha a legtöbb kutya tökéletesen elvan az udvaron még télen is, azért tartsd szem előtt, hogy a kisebb termetű, illetve a rövidebb szőrű ebek nem tolerálják túl jól a hideget. Más a hőtűrése egy bernáthegyinek és más egy mopsznak.

Ha úgy döntesz, hogy leendő kedvencednek az udvari létet választod, akkor ajánlott építened egy tágas kennelt, vagy legalább a kerti kerítést megerősítened. Szükséged lesz továbbá egy száraz, huzatmentes kutyaházra is, ami télen melegen tartja az állatot, nyáron pedig árnyékot és hűvöst biztosít a számára.

A hideg időben rendszeresen ellenőrizd az eb vizét, ugyanis az hamar belefagyhat a tálkába. Ennek ellentéte is igaz: a tiszta víz megléte nyáron se kerülje el a figyelmedet.

Facebook

You May Also Like