Hogyan segítsek, ha elveszett, elkóborolt kutyát találok?

Elveszett kutya

Leginkább a szilveszteri mulatságokat követően hallhatunk, olvashatunk ijedtében elmenekült ebekről, melyek később nem találnak haza. Az elveszett jószágok száma – sajnos azt kell mondjam, hogy jórészt az emberi felelőtlenség következtében – évről évre gyarapodik. Hogyan segíthetsz, ha elkóborolt kutyát találsz?

Rengeteg olyan esetről számolnak be az állatbarátok, hogy autópálya, forgalmasabb út mentén pillantottak meg egy-egy gazdátlan ebet, melyen segíteni szerettek volna. Amennyiben ilyen helyzetbe kerülsz, nagyon körültekintően járj el! Tudom, hogy az állatok iránti elkötelezettség rengeteg jószívű embert cselekvésre késztet, mégis azt javaslom, hogy ne áll meg az autópálya leállósávjában, ha gazdátlan kutyát pillantasz meg.

Az egy dolog, hogy a KRESZ szerint is csak műszaki okokból megengedett a leállás, ezen túl azonban leírhatatlanul balesetveszélyes is. Ilyenkor a saját és az elkóborolt állat biztonsága érdekében a legtöbb, amit tehetsz, hogy értesíted az állatvédőket, illetve a pálya kezelését ellátó Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t.

Egyéb esetben az alábbiak szerin járj el. Kerüld a hirtelen fékezést, mert balesetet okozhatsz vele. Tedd ki az irányjelzőt és húzódj az út szélére, majd használd a vészvillogót.

Óvatosan közelítsd meg az ebet

Amikor egy elkóborolt, elveszett állathoz közelítesz, tartsd észben, hogy nem ismered, és a kutya sem ismer téged. Egy ilyen helyzetben lévő négylábú félelme, ijedtsége könnyen agresszióba torkollhat. Kövesd az alábbi tippeket, és jó eséllyel elkerülheted a balesetet.

  • Beszélj az ebhez nyugodt és csendes hangon.
  • Ha lehetséges, igyekezz oldalról és ne a fejétől megközelíteni az állatot.
  • Ne nézz meredten a szemébe.
  • Próbáld magadhoz hívni, majd megérinteni, megsimogatni.
  • Amennyiben van rajta nyakörv, annak segítségével próbáld betenni az autóba.
  • Ha a kutya nagyon tiltakozna vagy sérült, értesítsd az állatvédőket.

Miután sikerült az állatot kivonnod a veszélyhelyzetből, az első dolgod az azonosítás legyen. Ha nem látsz rajta bilétát, kérd állatorvos segítségét a chip leolvasásának érdekében. Használd a közösségi média erejét. Tapasztalataim szerint a talált kutyák, macskák fotóit szívesen osztják tovább az emberek a közösségi platformokon. Ne felejtsd el a posztba beleírni a kutya megtalálásának pontos helyét és időpontját.

A talált kutya hazavitele

Ha úgy döntesz, hogy otthonodba fogadod az ebet, míg a gazdája nem jelentkezik érte, akkor érdemes szem előtt tartanod a következőket.

Amennyiben más kutya is van az otthonodban, szeparáld el a jövevényt. A meglévő ebed ugyanis védeni fogja a területét, szinte biztos, hogy agresszív helyzet alakul ki a két bundás között. Másrészt a talált kutya egészségi állapota is kétséges lehet, gondolom nem akarsz meglévő kedvencednek bolhákat, parazitákat, vírusokat átadni.

Szintén nem javasolt a talált ebet gyerekekkel összeengedni. Nem minden kutya tolerálja a gyermekek vehemensségét, stresszt, félelmet és agressziót válthat ki az állatból. Elképzelhető, hogy a négylábút eddig nem lakásban tartották, így figyelj oda, hogy a szűk helyiségekre, zárt terekre hogyan reagál. Egyes kutyáknál ilyen helyzetekben szorongás alakulhat ki, mely nem várt támadással járhat. Ne felejtsd el, hogy jelen pillanatban minden idegen a blökinek. Te is.

A legoptimálisabb eset az – tűnjön bármennyire is jámbor, kezes jószágnak az eb –, ha kizárólag alapos állatorvosi ellenőrzést követően viszed otthonodba.

Facebook

You May Also Like