A kutyával való alvás előnyei és hátrányai

Együtt alvás a kutyával

Számos gazdi felengedi éjszakára kedvencét az ágyra, de sok kutyatartó úgy gondolja, hogy ez nem a legjobb ötlet. Mik lehetnek a veszélyei annak, ha megosztozol a fekhelyeden négylábú barátoddal?

Van, aki a lehető legtermészetesebb módon beszél arról, hogy együtt alszik ebével, és akadnak olyan gazdák is, akik szerint az állatnak legyen saját fekhelye. Kinek van igaza? Nos, mint minden, ez a kérdés sem pusztán fekete vagy fehér.

A kutyával való alvás előnyei

Kutatások kimutatták, hogy a háziállat közelsége segíti az ember ellazulását, valamint nyugodtabbá tesz. Ilyenkor oxitocin szabadul fel a szervezetben, ami elősegíti a szeretet és a kiegyensúlyozottság érzetének kialakulását. Az említett kutatások rávilágítottak arra is, hogy a háziállattal történő kapcsolat során a gazdák vérnyomása is csökken.

Az ágyad megosztása az ebeddel tehát segíthet az ellazulásban, ezáltal jobb és nyugodtabb álmot biztosít. Egyes gazdik arról számoltak be, hogy biztonságérzetük nő, amikor a kutya velük alszik, mert kedvencük meghallja a furcsa zajokat, és figyelmezteti őket. Leginkább az egyedül élő kutyatulajdonosok emelik ki, hogy éjszaka nyugodtabban tudnak aludni, ha valaki vigyázza az álmukat.

Az együttalvás a blöki szempontjából is előnyös. Azok az ebek ugyanis, melyek gazdájukkal közösen térnek nyugovóra, sokkal szocializáltabbakká, barátságosabbá, kezelhetőbbé válnak.

Figyelem! Soha ne engedd, hogy a kutya együtt aludjon egy csecsemővel. Az eb gátolhatja a csecsemőt abban, hogy átforduljon, felemelje a fejét vagy más módon mozogjon, ez pedig sérüléshez, fulladáshoz vezethet.

A kutyával való alvás hátrányai

Az ebbel történő alvás súlyosbíthatja az asztmás vagy allergiás tüneteket azoknál, akik hajlamosak rá. Ha allergiás vagy a kutyaszőrre, akkor sajnos azt kell mondjam, éjszakára még a hálószobába sem túl jó ötlet beengedni a blökit.

Rossz gondolat továbbá abban az esetben is ágyszomszédnak fogadni a kutyát, ha annak dominancia, területféltési vagy bármilyen agressziós problémái vannak. Ezek a gondok a fekhelyeden súlyosbodni fognak, az állatban ugyanis erősödik az uralkodásra való hajlam.

Bármennyire is tisztán tartod kedvencedet, óhatatlan, hogy tele legyen baktériummal. Kutyád naponta rengeteg helyen megfordul, számos dologba belekóstol, melynek maradványai megtalálhatók a szőrén és a szájában. A baktériumokkal teli nyálkahártya, a bélparazita tojásai, más ebek ürüléke, bolhák és kullancsok. Számolj vele, hogy adott esetben nem csak a kutyáddal, de ezekkel a dolgokkal is megosztod az ágyadat.

Noha számos ember éjszakája nyugodtabb, ha a blöki mellette fekszik, mások épp az ellenkezőjéről számolnak be. A kutya forgolódik, horkol vagy más módon zavarja a pihenést.

Végső következtetések

A döntés a tiéd, hogy megengeded-e kutyádnak, hogy veled aludjon. Ha a fentiek tükrében úgy határozol, hogy igen, akkor az alábbi tanácsokat vedd fontolóra:

Legyen saját fekhelye is a kutyának. Az ebek a megszokás rabjai. Ha a későbbiekben megváltoznak az életkörülményeid, és úgy döntesz, hogy nincs helye tovább az ágyban, akkor nehéz lesz visszaszoktatni. Ha saját fekhelye van, az merőben megkönnyíti számára a visszaállást.

Kerüld el a balesetet. Mielőtt felengeded a kutyát az ágyadba, győződj meg róla, hogy nem tud-e legurulni éjszaka, a körme nem akadhat-e be valahova, stb. Igyekezz kiküszöbölni minden veszélyforrást.

– Tartsd tisztán. Minden oltás legyen naprakész, és rendszeresen ellenőrizd a kutyád parazita-, kullancs- és bolhamentességét. Ha már csak a gyanúja is felmerül annak, hogy az állat beteg vagy egészsége megromlott, mindig kérd ki állatorvos tanácsát az együtt alvás kapcsán.

Facebook

You May Also Like