Tippek a túlsúlyos kutya kezelésére

Túlsúlyos kutya

Ha a falánkságról van szó, az ebek pontosan olyanok, mint az emberek. Szeretnek jókat enni, azután elnyúlni, mintha mindez a világ legtermészetesebb dolga lenne. A kalóriabevitellel egyenes arányban lévő zsírpárnák azonban nem csak az embereknél okoznak problémát. Mutatom, hogyan segíts az ebednek, ha felszaladt néhány nem kívánatos kiló.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy egy állat helytelenül megválasztott étrendjének súlyos egészségügyi kockázatai lehetnek. A kialakult tünetek hasonlóak az emberekéhez: szívbetegségek, magas vérnyomás, nehézlégzés, fáradékonyság – hogy csak a legkirívóbbakat említsem.

Tévedés, hogy a kisebb termetű ebek nem tudnak elhízni. Minden kutyában benne van a súlygyarapodás kockázata, legfeljebb néhány fajta kiemeltebben hajlamos rá.

Figyelem! Mielőtt a kutyád súlycsökkentésébe kezdesz, egyeztess az állatorvosoddal. Ő tudni fogja ugyanis, hogy testsúlyához képest hány kilogrammtól és mennyi idő alatt szabadulhat meg biztonságosan.

Vedd figyelembe ebed életciklusát

Kedvenced különböző életszakaszaiban más és más táplálékot igényel. Ahogy négylábúd öregszik, úgy egyre inkább hangsúlyt kap az életében a kalóriaszám. Az emberekhez hasonlóan a kor előre haladtával a kutyáknak is lassul az anyagcseréje, a bevitt táplálék hosszabb idő alatt szívódik fel.

Ha kedvenced már nem fiatal, érdemes a következő állatorvosi vizsgálatnál szaktanácsot kérned az életciklusához hangolt étrendet illetően. Amire számíthatsz: rostban gazdag, kalóriaszegény ételek beiktatása.

Precíz adagolás az etetésnél

Talán túlzásnak tűnhet konyhai mérleggel porciózni a kutyakaját, de ha az eb plusz kilókkal küszködik, akkor nincs mese, elő az eszközt! Ha nem áll rendelkezésedre mérleg, akkor használj olyan mérőedényt, amit sütéshez is (liszt, cukor kimérése) alkalmaznak.

Általában a kutyakaják csomagolásán egy kicsivel magasabb napi kalóriaszükségletet szoktak feltüntetni, mert a gyártók az igen aktív életmódot folytató ebekből indulnak ki. Kezdetben 10, majd néhány hét után 20 százalékkal csökkentsd kedvenced fejadagját.

Amint visszaveszel az étel mennyiségéből, folyamatosan mérlegeld a kutyát. Ha két hét eltettével nem veszít a súlyából, csökkentsd további 5 százalékkal az adagot. Ha nem vagy biztos a dolgodban, konzultálj az állatorvossal.

Tréningezz az ebbel

A mozgás nem csak kedvencedre, de rád is jótékony hatással lesz. A napi legalább kétszeri komótos séta mellett vedd elő ebed kedvenc játékszerét, és mozgasd át alaposan. Ne aggódj, az összes kutya – még az idősebb is – imád bolondozni a gazdájával. Legfeljebb a foglalkozások intenzitására figyelj, ha négylábúd már nem mai gyerek.

Ha a kutyus fárad, tartsatok szünetet. Ha elveszítette az érdeklődését, ne kényszerítsd. Csak addig foglalkozz az állattal, amíg azt mókának tekinti.

Ne etesd az asztalról

Sőt, a napi etetések kivételével sehonnan. A legnagyobb hibák egyike, ha áthágva a szigorú étrendet, innen-onnan leesik egy falat az ebnek. Hidd el, hogy az egészségét kockáztatod vele.

Nem beszélve arról, hogy az emberek számára készült táplálék kifejezetten káros az állatokra nézve. Csak egy példa a sok közül. A mostanában igen népszerű, édesítőszerként használt xylitol ránk nézve veszélytelen, ám az ebnél akár halált is okozhat. A cukorpótló ugyanis kölcsönhatásba lép az állat hasmirigyével, amire kirívó mennyiségű inzulin kezd termelődni. Az extrém magas inzulin jelenlétének hatására a vércukor csökkenni kezd, ami szédelgéshez, ájuláshoz, egyes esetekben halálhoz is vezethet.

Facebook

You May Also Like