Milyen ételeket zárjunk ki a kutyák étrendjéből?

A kutyák táplálásánál is rendkívül lényeges betartani az egészséges étrend szabályait. Több emberi fogyasztásra alkalmas étel jelenthet veszélyt a kiskedvencek egészségére.

Az egyik legkerülendőbb ilyen étel a csokoládé. A csokoládé olyan vegyületeket tartalmaz, mely károsítja a kutyák szervezetét. A csokiban található teobromin rendkívül mérgező a kedvencek számára. Ez az összetevő a kakaóban található meg, így minél magasabb a csoki kakaó tartalma, annál veszélyesebb. Nagyobb mennyiség elfogyasztása akár halálos kimenetelű is lehet. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy kutyusunk ne kerüljön kapcsolatba csokoládéval.

A barackban és a szilvában található magok elfogyasztása szintén mérgező a kutyák számára. Ezekben a csonthéjas magokban jelentős mennyiségű hidrogéncianid található meg. Emiatt vigyázzunk, hogy kedvencünk ne rágja szét őket. Hasonlóan veszélyes gyümölcs az avokádó is. Ebben a gyümölcsben persin található. Ez igen komoly mérgezést vagy hasnyálmirigygyulladást okozhat.

A gyümölcsök és a növények mellett az állati eredetű táplálékok is veszélyt jelenthetnek. Ilyen például a nyers sertéshús. Ugyanis a sertés húsa Aujeszky vírussal lehet fertőzött, mely álveszettséget okozhat és ez halálos a kutyákra nézve. A kedvenceknek szánt sertés húst etetés előtt mindenképp meg kell főzni. Szintén fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne etessünk csöves szerkezetű csontokat kedvenceinkkel. Ezek a csontok rágáskor szilánkosra törhetnek és megakadhatnak a nyelőcsőben vagy a bélrendszerben. A csülökcsont pedig mindenképp tilos! Mivel ezt a kutya nem tudja megemészteni és komoly gondokat, bélcsavarodást is okozhat.

Számos más olyan étel is méreg a kutyáknak, amit mi fogyasztunk. Ezen a listán szerepel a gomba, a padlizsán, a cseresznye, a hagyma, a koffein és alkoholtartalmú italok.

Facebook

You May Also Like