Mennyi ideig élnek a kutyák?

Mennyi ideig élnek a kutyák

A kutyák nem élnek olyan hosszú életet, mint az emberek, előbb-utóbb minden gazdi számára elérkezik a fájdalmas búcsú ideje. Amikor egy kölyök a családba kerül, nem gondolsz a nehéz pillanatokra, pedig a szeretetteljes időknek egyszer vége szakad. Ebben a kontextusban felmerülhet a kérdés, mennyi ideig élnek a kutyák?

A nagytestű ebek általában rövidebb életet élnek

Bár nem törvényszerű, de általában minél nagyobb a kutyafajta, annál rövidebb a várható élettartam. A termet tehát fordítottan arányos a leélt évek számával. A tudósok számára is fejtörést okoz ez a dilemma, hiszen a legtöbb állatfajnál ennek épp az ellenkezője figyelhető meg. Például az elefántok és a bálnák hatalmasak, és gyakori a 100 év feletti példány is közöttük.

A különböző méretű kutyák várható élettartama a következőképp alakul:

Kis termetű fajták: 10-15 év
Közepes termetű fajták: 10-13 év
Nagy termetű fajták: 10-12 év
Óriás termetű fajták: 8-10 év

Egyes fajták várható élettartama rövidebb lehet, mint a vele méretben megegyező átlag. Ennek oka jórészt a túltenyésztésben keresendő. A fenti számítás persze csak az átlag élettartamra utal, az életminőség és az egészség függvényében az egyes ebek ettől felfelé és lefelé is jelentősen eltérhetnek.

Hogyan hosszabbíthatom meg a kutyám életét?

Íme, néhány tanács annak érdekében, hogy te és kedvenced minél tovább élvezhessétek az együtt töltött időt:

Amennyiben kiskutyát választasz, és fajtiszta eb mellett döntesz, alaposan nézz utána a tenyésztőnek. Kutasd ki továbbá, hogy a választott fajta milyen betegségekre fogékony, majd faggasd ki a tenyésztőt a szülőkről. Így minimalizálhatod a betegség kockázatát.

– Készülj fel előre az új háziállat érkezésére. Nyugodt szívvel hívd fel, és konzultálj a helyi állatorvossal. Kérd ki a véleményét, tanácsát, ha valamiben kérdésed akadt.

– Noha az első utad az új ebbel úgyis az orvoshoz fog vezetni, nem baj, ha kicsit utána kutatsz, hogy milyen oltásokra, kezelésekre lesz szükséges. A megelőző intézkedések ugyanis nagyban hozzájárulnak a kutya hosszú és minőségi életéhez.

– Gondolkodj el a kisállat-biztosításon. Ma már a legtöbb hazai biztosítónál lehetőség van rá, hogy háziállat számára is biztosítást köthess. Ez talán túlzásnak tűnik, de nagy segítség akkor, ha egy költséges műtétet nem neked kell hirtelen megfinanszíroznod.

Fentieken kívül fontos, hogy otthonod is kutyabarát legyen, akárcsak egy kisgyermek esetében, itt is fő a biztonság. Egy kölyök folyton-folyvást rohangálni, ugrálni, harapdálni fog. Mindent megkóstol, mindenbe belenyal, beleszagol.

Ezért nem szabad a blöki számára elérhető helyen hagynod takarítószereket (különösen erős mérgeket, maró, fullasztó anyagokat), élelmiszereket. Az elektromos kábeleket ne hagyd szem előtt, használj kábelcsatornát. Ha a kutya játéknak tekinti és megrágja a vezetékeket, halálos áramütés is érheti.

Tedd a szemetest elérhetetlen helyre, a kölyköket ugyanis valamilyen rejtélyes okból mágnesként vonzza a kuka. A szemétevéstől hányást, hasmenést, rosszabb esetben mérgezést szenvedhetnek.

Soha ne hagyj elől gyógyszert! Számos olyan ember számára készült pirula van, amely veszélyes lehet kedvenced számára. Végezetül pedig: mindig tartsd lehajtva a WC-ülőkét. Egyrészt azért, mert nem túl íncsiklandó azon kapni a blökit, hogy a klozetból lefetyel, másrészt pedig a WC-csésze teli lehet baktériummal, illetve az eb számára mérgező vegyszerrel.

Ha a fenti tanácsokat megfogadod, kedvenced számára hosszú, örömteli életet biztosíthatsz.

Facebook

You May Also Like