Ilyen lehetett az ókori kutyák étrendje

A koprolitokat vagy megkövesedett kutya ürülékeket gyakran használják az ősi civilizációk táplálkozási preferenciáinak megértésére.

A minták azonban gyakran szennyezettek, ami megnehezíti az elemzést. Egy új tanulmány, amelyet a Scientific Reports publikált, különböző technikákat alkalmaz a koprolitok vizsgálatának javítására.

“Hosszú évek óta érdekel minket a koprolitok elemzése. Korábban megpróbáltuk kivonni a DNS-t és megnézni a mikrobiómot, de az eszközök nem voltak olyan robusztusak” – mondta Ripan Malhi az antropológia professzora.

“Ha jól tudom, ez az első alkalom, hogy bárki többféle megközelítést alkalmaz az amerikai ókori kutyák napi étrendjének, egészségi állapotának és hosszú távú trendjeinek áttekintésére, mindezt egyetlen tanulmányban.” A mintákat Cahokia-ból nyertük, a modern St. Louis közelében, Missouri államban.

A csúcspontján Cahokia nagy városi központ volt, amelynek lakossága nagyobb volt, mint Londonnak vagy Párizsnak. Számos más vizsgálat kimutatta, hogy átfedés van a kutyák és az emberek étrendje között, vagy azért, mert a kutyákat ugyanazzal az eledellel etették, vagy azért, mert emberi ételmaradékot ettek. Ezért a koprolitok vizsgálata betekintést nyújt az emberi egészségbe és az étrendbe is.

“Kezdetben a lakók olyan növényeket termesztettek, mint a tök és a napraforgó. Amint a város nagyobb lett, úgy gondolják, hogy az étrend kukoricára váltott.

Elemzésünk ugyanezt sugallja, mivel láttuk, hogy néhány kutya kukoricát is eszik” – mondta Kelsey Witt, a Brown Egyetem posztdoktori kutatója.

A kukoricamintákat stabil izotóp-analízissel vizsgáltuk, amelyet a mintában lévő szén különböző formáinak mérésére használunk. A szén-koncentrációtól függően azonosítható, hogy milyen növényt fogyasztottak.

A kutatók a koprolitokban található állat- és növénymaradványokat is megvizsgálták, hogy kimutassák, hogy a dió, a szőlő, a különféle halak és a kacsa része volt a kutyák étrendjének. 

Facebook

You May Also Like