Ezért fogadjunk örökbe kutyát menhelyről

Azzal, hogy örökbe fogadunk egy kutyát ahelyett, hogy megvásárolnánk, nem csupán egy kutyus életét mentjük meg, hanem legalább kettőét. Hiszen a menhelyek gyakran néznek szembe azzal a problémával, hogy nincs elég hely a rászoruló állatoknak, ezért sokat el kell altatniuk. Ha viszont úgy döntünk, hogy otthont kínálunk egyik bentlakójuknak, azzal máris helyet biztosítunk egy másiknak, megmentve ezáltal a haláltól és esélyt adva neki egy boldog életre. Ezen kívül számos érv szól még az örökbefogadás mellett.

Az örökbefogadás előnyei

Először is sokkal kevesebb kiadásra számíthatunk akkor, ha úgy döntünk, menhelyről szeretnénk kutyát magunknak, mintha egy kisállatkereskedésből vagy egy tenyésztőtől vennénk meg. Igaz, hogy örökbefogadás esetén is számolhatunk egy kisebb összeggel, azonban ez azért szükséges, mert a kutyát már előzőleg ivartalanították, beoltották és mikrochippel látták el, a megvásárolt kutyákkal ellentétben, akikről alig tudhatunk meg valamit. Amint kisétálunk a kisállatkereskedésből, magunkra maradunk kérdéseinkkel és problémáinkkal. Ezzel ellentétben a menhelyen megkapunk mindenféle szükséges információt a kiválasztott kutyus egészségi állapotáról, természetéről, viselkedéséről. Még abban is segítséget kaphatunk, hogy hogyan szoktassuk meg a kutyával az új környezetet, hiszen az ott dolgozók célja nem csupán a kutyák egészségének fenntartása, hanem az is, hogy jó helyre kerüljenek.

Ha örökbe szeretnénk fogadni egy kutyát, akkor eldönthetjük, hogy milyen fajta, milyen korú és milyen személyiségű legyen. Kiválaszthatjuk a saját személyiségünknek legmegfelelőbbet. A keverék kutyák egyik előnye a fajtisztákkal szemben, hogy kevesebb egészségügyi problémájuk adódik és tovább élnek. Ha kölyök kutyát szeretnénk, számolnunk kell azzal, hogy sok időre, odafigyelésre és türelemre lesz szükségünk, hiszen nekünk kell betanítanunk még az alap dolgokra is. Az idősebb kutyáknak megtanítják az emberekkel való együttélés alapjait már a menhelyen. Tehát saját életritmusunknak, energiaszintünknek és szabadidőnknek megfelelően válasszunk kutyát. És elsődlegesen ne amiatt, hogy nekünk jó legyen, hanem, hogy neki, majd pedig mindkettőnknek.

Támogassuk a menhelyek munkáját!

Az örökbe fogadott kutyákból árad a szeretet, a hűség és az intelligencia, hiszen a legtöbb menhelyen odafigyelnek  jólétükre és fejlődésükre. Ezzel szemben a tenyésztett kutyák általában rossz körülményekből jönnek, emiatt antiszociálisak, betegesek és félénkek.

Azzal, hogy örökbe fogadunk tehát nem csupán életeket mentünk, hanem egy olyan nemes célt támogatunk, amely az állatok életét tartja szem előtt, és nem profitszerzésen alapszik.

Facebook

You May Also Like