A vakvezető kutyák élete

Ha hisszük, ha nem, a kutyáknak is lehet „szakmája”, missziója és életmentő feladatai. Hiszen mindamellett, hogy puszta létezésük is boldogságot okoz az emberek számára, megfelelő kutyabarát képesítéssel nagy segítségükre lehetnek a rászorulóknak.

Melyik kutyából lehet vakvezető kutya?

Mint ahogy sok ember segítőszakmára hivatott és olyan munkát végez, amivel embertársai testét vagy lelkét ápolja, a kutyák is képesek erre bizonyos konkrét esetekben. Ilyen például a látássérült emberek segítése. Erre azonban nekik is születni kell, rendelkezniük kell a megfelelő képességekkel és szigorú követelményeknek kell megfelelniük, hiszen emberi életek függhetnek attól, hogy a megfelelő kutyára bízzuk a sorsunkat.

Vakvezető kutya többnyire nagy testű, erős fizikumú kutyákból válhat. Általában német juhászokat, golden retrievereket, labradorokat, újfundlandiakat képeznek ki, de keverékekből is jó segítő kutya válhat. Nem annyira a faj, mint inkább a megfelelő személyiségjegyek és készségek megléte és fejleszthetősége az elsődleges szempont.

A kiképzés

A kutyának emberbarátnak, figyelmesnek, türelmesnek, szelídnek, fogékonynak, határozottnak és szófogadónak kell lennie. Nem szabad elcsábulnia vagy elkalandoznia, ugyanakkor sok esetben önálló döntéseket kell hoznia, ha úgy látja, hogy gazdája veszélyben van. A vakvezető kutyákat már kölyök korukban elkezdik kiképezni. Egy évet egy nevelő családban töltenek, ahol mindenféle helyzetben tesztelik és tanítják őket, felkészítve őket ezáltal a rájuk váró kihívásokra. Ilyenkor vizsgálják stressztűrő képességüket és reakcióikat. Ha megfelelt az első körben, a kutya speciális iskolába kerül, ahol egy fél éves képzés során megtanul együttműködni a leendő gazdával, illetve minden olyan helyzetben megfelelően cselekedni, amivel a jövőben találkozhat. Megtanulja, hogy ő lesz gazdája szeme.

A képzés végén vizsgáznia is kell, gazdájával együtt bizonyítva, hogy nemcsak személyiségük kompatibilis egymással, hanem biztonságosan tudnak közlekedni is együtt az utcán.

Önzetlen hűségüknél és végtelen szeretetüknél fogva a kutyák egyéb segítő munkára is képesek, mint például hirtelen rosszullétek előrejelzése, mozgássérültek segítése és puszta jelenlétük terápiás célra való alkalmazása, hiszen bizonyított tény, hogy simogatásuk jótékony hatással van a lelkiállapotra, vérnyomásra és szorongás csökkentésére.

Facebook

You May Also Like