A felelősségteljes gazdi ismérvei

A kutyatartás legalább annyi előkészülettel és gondos odafigyeléssel jár, mint egy babatervezés. Nagyjából ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni mindkettőnél, hiszen a kutyák esetében sem elhanyagolható például az általuk igényelt időbeli, anyagi és személyes ráfordítás. Egy kutya örökbefogadása tudatos tervezéssel jár, figyelembe kell venni saját élethelyzetünket, körülményeinket és azt, hogy első sorban nem rólunk szól az egész, hanem az új családtagról, a kutyáról.

Miket vegyünk figyelembe, mielőtt örökbe fogadunk egy kutyát?

Ahhoz, hogy egyáltalán azt eldönthessük, hogy alkalmasak vagyunk-e egy kutya gondozására, őszintén fel kell tennünk magunknak néhány alapvető kérdést:

  • Hogy állunk a szabadidővel? És nem is csak a szabadidő az, amit egy kutyára fordítani szükséges, hiszen ha a család tagjává válik, akkor ugyanúgy része lesz az életünknek, mint a testvérünk, szüleink vagy párunk, akikkel nem csupán szabadidőnket töltjük. Egy kutyus nagyjából 10-15 éves „befektetés”, szóval gondoljuk végig, hogy megfelelő mennyiségű időt tudunk-e szánni rá.
  • Bár az örökbefogadás általában költségmentes, egy kutyus sok anyagi befektetéssel jár. Gondoljuk csak végig: táplálék, szükséges segédeszközök – kutyatál, ruha, tisztító eszközök, póráz, szájkosár, stb. – orvosságok, vitaminok, oltások. Számos váratlan költség adódhat, ha kutya van a házban, nem is beszélve a megrongált tárgyakról.
  • Ha tisztaságmániásak vagyunk, akkor nagyon alaposan végig kell gondolnunk egy kutya hazavitelét, hiszen lehetetlen állandóan tisztán tartani a lakást, ha együtt élünk egy kutyussal. Először is számára ugyanaz a „viselet” a lakásban is, mint azon kívül, ami máris megnehezíti a dolgunkat. Ezen kívül hull a szőre, folyik a nyála, szétfröcsköli a vizet és az ételt, valamint mindent megrág és összenyálaz. Ha ezzel a gondolattal nem bírunk megbírkózni, akkor fontoljuk meg többször is a kutyatartást.

Megfelelő környezet biztosítása

Ha a fent említett témaköröket végiggondoltuk és úgy döntünk, hogy bevállalunk egy kutyust, akkor nagyon fontos biztosítani számára a megfelelő biztonságos és kényelmes környezetet. Először is a háztartásban élő összes személy beleegyezése és szeretete szükséges ahhoz, hogy hazavihessük új kutyusunkat. Azután fontos, hogy legyen számára elég hely, bent a lakásban és azon kívül is. Fontos a megfelelő mennyiségű etetés, orvosi ellátás, taníttatás, közös programok és nem utolsó sorban szeretet és figyelem biztosítása számára, hiszen egy embereknek kialakított környezetben csakis a mi segítségünkkel érezheti magát otthon.

Facebook

You May Also Like