Melyek a legegészségesebb kutyafajták?

Ha még nincs kutyánk és nem is ragaszkodunk egy bizonyos kutyafajtához, viszont nagyon szeretnénk egy olyat, amelyik sokáig jó barátunk lehet, akkor hasznos ismerni azokat a kutyafajtákat, melyek genetikai adottságuknál fogva egészségesebbek, erősebbek és tovább élnek az átlagnál.

Természetesen nehéz előre megmondani, hogy hány évig fog élni a kutya, azonban vannak olyan kutyafajták, melyek kevésbé hajlamosak a betegségekre és ellenálóbb a szervezetük.

Genetika + környezet

A környezeti hatások nagyban befolyásolják az evolúciós fejlődést, ennek köszönhetően az olyan kutyák szervezete, akik a hideg éghajlathoz vannak szokva, jobban bírja a gyűrődést. Ilyen például a szibériai husky, amit eleve szánhúzásra tenyésztettek, ezért jól bírják a hideget és jó a teherbíróképességük.

A különböző juhászkutyák is a legszívósabbak közé tartoznak, hiszen sok időt töltenek a természetben, sokat futkároznak, edzettek, energikusak. Ilyen az ausztrál juhászkutya, amilyen a világ legidősebb kutyája is volt, aki 29 évig élt. A belga juhászkutyák is híresek képességeikről, hiszen belőlük lesznek a legjobb nyomkövető és mentőkutyák. A speciálisan erre a célra tenyésztett egyedek szervezete pedig különösképpen ellenáll a betegségeknek.

Az intelligens és vidám japán származású shiba inu a világ legmosolygósabb kutyája. Kicsi termet és öntörvényűség jellemzi, ugyanakkor a gondos tenyésztésnek hála sokáig hűséges és odaadó barátja a gyerekeknek, akiket nagyon szeret. Az ugyanilyen vidám, energikus és okos border collie is a híresen egészséges kutyafajtákhoz tartozik. Mivel tele van energiával és kíváncsisággal, ezért könnyen le lehet kötni tanulással, hiszen nagyon tanulékony és fogékony is.

És a legkülönlegesebb marad a végére …

Lehet, hogy sokakat meglep, de a legkülönlegesebb és legegyedibb vonásokkal rendelkező kutyák a keverékek. Általában nagyon intelligensek és a legjobb tulajdonságokat és géneket öröklik. Ezért ritkán betegek, jobban bírják a megpróbáltatásokat, életrevalóbbak az átlagnál.

Természetesen ezeknek a kutyáknak az esetében sincs kizárva teljesen a megbetegedés vagy az örökletes problémák előfordulása, azonban a gondos tenyésztés és odafigyelés, testmozgás és kiegyensúlyozott étrend hozzásegít a hosszú, boldog élet fenntartásához.

Facebook

You May Also Like