Kiből lehet rendőrkutya?

A rendőrkutyák nélkülözhetetlen társai az embereknek bűncselekmények, balesetek és hasonló embert- és kutyát próbáló eseményeknél. Kitüntetett helyen vannak a kutyák és az emberek között, hiszen különleges képességeiknek köszönhetően életeket mentenek.

Kritériumok

A rendőrkutyának kiválasztott kutyák számos olyan adottsággal rendelkeznek, amiket a kiképzés csupán kiegészít és felerősít. Az alap személyiségjegyek azonban velük születnek. Kiváló fizikai erőnlét, átlagon felül szimat, koncentrációs készség, összpontosítás jellemzi őket, amiből sosem zökkennek ki. Rendőrkutya nem csupán fajtiszta egyedekből lehet, hanem keverékekből is, tehát nem a fajta, hanem a teljesítmény számít. Azonban a tapasztalat szerint a német juhász, a malinois, a rottweiler, a labrador, a vizsla, valamint ezek keverékei minősülnek a legjobb rendőrkutya típusoknak, hiszen könnyen képezhetőek, jól viselik a gazdaváltást és az időjárás viszontagságait, valamint nagyon jó az egészségi állapotuk. Az is elmondható a rendőrkutyákról, hogy belőlük nem lenne jó házikedvenc és fordítva: a házikedvencekből nem válna jó rendőrkutya, hiszen másképp szocializálódnak.

Képességek

Az rendőrkutyákkal szemben óriásiak az elvárások, ezért évről évre embertársaikkal együtt újra minősítik őket egy vizsga keretében, valamint folyamatos továbbképzéseken kell részt venniük. Természetesen minden kutya esetében felmérik, hogy milyen területen tudnák a legjobban hasznosítani, így vannak drog- vagy robbanószer kereső kutyák, nyomkövetők, terrorfelszámoló ebek és olyanok, akik az egyenruhás rendőrök munkáját segítik és kényszerítő eszközként szolgálnak. A kiképzések a jutalmazáson alapulnak és sok esetben a jól bevált klikkeres módszert alkalmazzák. Tehát a kutyákban jutalomfalatok vagy a kedvenc játékok segítségével alakítják ki azt az erős ösztönt, hogy minden áron megtalálja a keresett nyomot, szagot, drogot vagy embert. Megtanítják nekik, hogy különböző helyzetekben hogyan jelezzenek, hogy mire figyeljenek, hogy esetenként elnyomják állati ösztöneiket, hogy ne csak a kiképző pályán, hanem élesben is alkalmazzák a megtanult dolgokat. A kutyák által talált nyomokat a bíróságon bizonyítékként ismerik el.

Bár ridegnek, keménynek és erőszakosnak tűnhet a rendőrkutyák élete, az ő esetükben is fontos a játékosság, a folyamatos pozitív megerősítés és a vadászösztön erősítése, valamint természetesen az elengedhetetlen jutalmazás.

Facebook

You May Also Like