A kutya allergia tünetei

A tavasz nem csak az allergiás tünetekben szenvedő emberek számára okozhat szenvedést, hanem kutyáik számára is. Bár a tünetek eltérőek lehetnek, kutyáink ugyanúgy szenvedhetnek különböző allergiáktól, mint mi emberek. Gazdiként fontos ezeket a tüneteket ismerni és idejében felismerni ahhoz, hogy enyhíthessük kiskedvencünk szenvedését.

Allergia fajták és tüneteik

Ugyanúgy, ahogy az embereknél, a kutyák esetében is tavasszal nő meg az allergiás tünetek száma, hiszen ekkor többet vannak a szabadban, így többet érintkeznek az allergiát kiváltó dolgokkal is, mint például a pollen. Sok kutyatulajdonos valószínüleg nem is tudja vagy nem veszi észre idejében, hogy kutyája allergiás a pollenre, mivel nála más tüneteket produkál, mint az embernél. Ha feltűnően sokat harapdálja lábát vagy vakarózik, az bizony emiatt lehet. De a fülgyulladás vagy légúti nehézségek is allergiára utalhatnak. Ha a kutya hajlamos az allergiára, idősebb korára nem csupán a pollenre, de egyéb légúti allérgenekre, mint a por, füst vagy penész is rosszul reagálhat.

Gyakori allergia fajta az élelmiszerallergia, amikor a kutya valamilyen táplálékösszetevőre allergiás. Tünetei hasonlóak a légúti allergia tüneteihez, sőt, gyakran a kettő párhuzamosan jelenik meg. Továbbá bőrelváltozások és fertőzések is megjelenhetnek az allergia következtében, melyeket erős viszketés követ.

Ugyanilyen bőrbetegségeket okozhat a bolhanyál allergia, valamint a kontaktallergia, amikor a kutya érzékeny valamilyen közvetlenül a bőrével érintkező anyagra, mint például szőnyeg, textil vagy tisztítószerek. Ekkor kutyától és szervezettől függően a bőrön a legkülönfélébb elváltozások észlelhetőek: bepirosodás, viszkető, égető érzés, duzzadás, hólyagosodás, hámlás vagy szőrhullás.

Mi a teendő?

Természetesen az első gyanús jeleknél fel kell kereseni az állatorvost. Nem érdemes házi módszerekkel kísérletezni, mert a tünetek minden kutyánál eltérően jelentkezhetnek, így a gyógykezelés is egyéni. Vannak olyan allergiafajták, melyeket könnyebb kezelni, mint a kontakt- vagy a bolhanyálallergia, amely antibiotikummal és az allergiát kiváltó anyagok eltávolításával eredményes. Azonban a pollen- vagy élelmiszerallergiát nehezebb, sok esetben gyógyszeres kezeléssel gyógyítják. Amit mi gazdiként megtehetünk a gyorsabb gyógyulás érdekében, az az, hogy odafigyelünk az orvos által előírt utasítások betartására: helyes étrend, gyógysamponos fürdetés, rendszeres gyógyszeradagolás, gyakori takarítás és esetleg az olyan növények kiirtása a kertből, amik allergiát okozhatnak.

Facebook

You May Also Like